Inshallah a Boy

recensie Inshallah a Boy

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Inshallah a Boy gaat over Nawal, die haar man heeft verloren. Haar zwager eist een deel van de erfenis op, aangezien ze geen zoon heeft, maar een dochter. Wat wij van Inshallah a Boy vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nawal gaat door een moeilijke periode. Haar man is namelijk overleden. Bovendien heeft ze ook nog een dochter, die het verdriet ook een plekje moet geven. Dat gaat moeilijk, aangezien de zwager van Nawal een deel van de erfenis opeist, omdat ze geen zoon heeft. In Jordanië heeft de schoonfamilie in dat geval namelijk recht op een deel van de erfenis. Nawal doet er echter alles aan om haar huis te behouden. Ze weet de rechtsprocedure dan ook uit te stellen. De vraag is of ze daarmee van haar zwager af is.

Ons eindoordeel?

Inshallah a Boy is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Dat lijkt onvoorstelbaar, maar echt waar. Ik ga wel goed op dit soort familiedrama’s, waarin de vrouw opkomt voor zichzelf. De Iraniërs zijn er een kei in, maar de Jordaniër Amjad Al Jasheed laat zien het ook een vernuftig familiedrama te kunnen maken. Over een film waarin er geen tijd is voor rouwen en er alleen maar mannen zijn die mauwen. What’s new, zou je denken. Vrouwen moeten zich verenigen en opkomen voor zichzelf in deze feministisch ingestoken film.

De film laat oprechte emoties zien, die al snel plaats maken voor de overlevingsmodus. Nawal, een verzorgster, heeft meer dan één ding aan haar kop en moet schaken, iets wat goed tot uiting komt in deze film. Schaken op meerdere borden, en dan nog blind ook. De spanning neemt geleidelijk toe, met een uiteindelijk voorspelbaar maar ook tevreden stellend einde. Onbedoeld humorvol ook, dat einde, want wie verzint dit?

Inshallah a Boy is een film die past in deze tijd. Een vrouw die opkomt voor zichzelf, in een land waar dat niet vanzelfsprekend is. Oprechte emoties, veel schaakwerk en een opbouwende spanning in een verder vernuftig familiedrama.

Regie: Amjad Al Rasheed
Cast: Mouna Hawa | Haitham Omari | Yumna Marwan | Salwa Nakkara | Mohammad Al Jizawi
Speelduur: 113 minuten
Releasedatum: 8-2-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.