Inexorable

recensie Inexorable

De thriller Inexorable gaat over schrijver Marcel. Hij en zijn gezin betrekken het landhuis van zijn schoonfamilie, om eindelijk van zijn ‘writer’s block’ af te komen. Dan komt Gloria om de hoek kijken, die zorgt voor een obsessie bij Marcel. Wat wij van Inexorable vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Marcel is een schrijver met een ‘writer’s block’. Samen met zijn vrouw Jeanne en dochter Lucie trekt hij daarom in het grote landhuis van zijn schoonfamilie. Hij hoopt hier een vervolg te schrijven op zijn hitroman Inexarable. Als Gloria vervolgens ten tonele verschijnt, gaat zij deel uitmaken van het huishouden, mede door als oppas voor Lucie op te treden. Gloria blijkt echter een aanbidder van Marcel zijn eerdere werk, iets wat bij hem weer triggert dat hij een obsessie voor haar ontwikkelt.

Ons eindoordeel?

Benoît Poelvoorde is op zichzelf al een film waard. De man intrigeert mij al sinds zijn rol als dopingzondaar Ghislain in Le vélo de Ghislain Lambert, uit 2001. (later zag ik pas het bekendere en bikkelharde C’est Arrivé Près de Chez Vous, uit 1992). Een ondergewaardeerd talent als je het mij vraagt. Met zijn rol als schrijver Marcel in Inexorable heeft hij een goede keuze gemaakt. De schrijver die hij in deze film speelt intrigeert ook, net als tegenspeelster Alba Gaïa Bellugi in de rol van Gloria. De stijgende (seksuele) spanning is voelbaar. Wat wil je nog meer.

Nu, misschien wel iets met een mooi lijnenspel in het lichtgebruik. Dat is er ook, dus dan zit je ook goed. Vooral als het donker intreedt, valt het licht op. Er is nagedacht over het gebruik daarvan, waarbij lijnen zichtbaar zijn. Met name de kleuren rood, blauw en geel/wit vallen op. Ook opvallend, het naturelle acteerwerk, van iedereen. De wanhoop die verschillende personages ervaren, is dan ook zichtbaar. Een film waar wel wat clichés inzitten, maar nooit op een storende manier. Helemaal niet als de dochter van Marcel zo een geweldig optreden weggeeft. Moest daar hard om lachen, daar waar de film nergens humorvol is.

In Inexorable is de stijgende (seksuele) spanning voelbaar. Mooi naturel acteerwerk en het lichtwerk is ook fraai. Clichés zijn er, maar met zo een optreden van de dochter van Marcel kun je niets anders dan vergevingsgezind zijn.

Regie: Fabrice du Welz
Cast: Benoît Poelvoorde | Mélanie Doutey | Alba Gaïa Bellugi
Speelduur: 99 minuten
Releasedatum: 27-1-2022 (IFFR) | 2-6-2022 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.