Incendies

recensie IncendiesDe dramafilm Incendies gaat over de tweelingen Jeanne en Simon. Nadat hun moeder overlijdt, komen ze erachter dat hun vader nog leeft. En ze hebben ook nog een broer. Ze trekken naar het Midden-Oosten op zoek naar vragen. Wat wij van Incendies vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De tweelingen Jeanne en Simon waren er van overtuigd dat hun vader al lang geleden overleden was. Wanneer hun moeder overlijdt, blijkt echter dat dit niet het geval is. En dan komen ze er ook nog achter dat ze een broer hebben. Jeanne trekt in eerste instantie alleen naar het Midden-Oosten om antwoorden te vinden op hun vragen. Simon volgt later, want ze kan de zoektocht toch niet alleen doen.

Ons eindoordeel?

Als je Villeneuve als regisseur nog niet kent, dan heb je toch redelijk onder een steen geleefd. Arrival, Enemy, Blade Runner 2049Sicario en dan nog een paar filmhuis pareltjes. Eén van die filmhuispareltjes is Incendies, die een onvergetelijke indruk achterlaat.

Incendies is een legpuzzel, waarvan je op het einde pas ziet wat je hebt gelegd. Ieder afzonderlijk stukje zegt niet zoveel, maar samen dus wel. De film is opbouwtechnisch dan ook zeer sterk. We komen steeds meer te weten, doordat Villeneuve schakelt tussen de verschillende personages. Iedere keer neem je weer extra informatie mee naar het volgende personage. Die hoofdstukverdeling komt de film ten goede en zorgt voor structuur.

Controversieel is ook wel een term die bij de film past. Of heftig. Dat alles door de onvermijdelijke mokerslag die je gaat krijgen. Je ziet hem niet aankomen, maar ineens voel je hem. BAM, vol in je gezicht. En dan die bijbehorende muziek: hallelujah!

Incendies is Villeneuve’s beste film. Roepen wij dat hardop? Jazeker, en dat mag iedereen weten! Zegt het voort.

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Lubna Azabal | Mélissa Désormeaux-Poulin | Maxim Gaudette 
Speelduur: 130 minuten

Share

Een gedachte over “Incendies

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.