In a Lonely Place

recensie In a Lonely Place

De dramafilm In a Lonely Place (1950) gaat over scriptschrijver Dixon Steele. Hij heeft de oneervolle taak een matige bestseller om te zetten in een goed script. Als de schrijfster van de bestseller later dood blijkt, is Dixon de hoofdverdachte. Wat wij van de film noir In a Lonely Place vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Dixon Steele is een scriptschrijver die wel eens boeken vertaalt. Zo ook een niet al te beste bestseller van Mildred Atkinson. Hij roept haar hulp in om in haar eigen woorden het verhaal te vertellen. Later die nacht blijkt Mildred dood te zijn en is Dixon de hoofdverdachte. Buurvrouw Laurel Gray schiet hem te hulp en geeft hem een alibi. Maar is dat wel verstandig?

On eindoordeel?

Rick van Dijk van Film Noir World attendeerde ons na het zien van Film Stars Don’t Die in Liverpool op In a Lonely Place uit het jaar 1950. Waarom? Omdat Film stars Don’t Die in Liverpool het waargebeurde verhaal is over de dood van de in de jaren 50 wereldberoemde actrice Gloria Grahame. En laat haar nu net één van de hoofdrollen vertolken in In a Lonely Place.

Vroeger toen alles nog vierkant was, zwart-wit en de begeleidende muziek bombastisch, spannend of romantisch was. Mooi te zien dat sommige films vandaag de dag nog steeds inspiratie uit dergelijke films halen. Toch het nostalgische dat dan boven komt drijven. De kleine en simpelste trucjes kunnen dan van belang zijn.

Zo ook in In a Lonely Place waar ze op het begin, als je goed oplet, al meer verraden dan je misschien doorhebt. In dit geval met Mildred en Dixon, die beide hints weggeven. Bij Mildred zie je het en later hoor je Dixon er iets over zeggen. Als kijker moet je die dingen dan wel aan elkaar koppelen.

Het verhaal zelf komt haast uit een pocketroman, en dat bedoelen we niet negatief. Spanning en romantiek komen samen. Genoeg spanning? Voor ons niet, maar het verhaal is van begin tot eind in ieder geval onvoorspelbaar. Je gaat aan jezelf twijfelen en dat is toch wel knap. Net als dat de film rauw is, wat ook niet anders kan uit die tijd. Het acteerwerk is wel iets gemaakter. Ook werd bijna alles is in een perfect ingerichte studio opgenomen. En wat te denken van de autoscènes. Heerlijk nep.

In a Lonely Place is een goede leerschool geweest voor latere films. De spanning langzaam opbouwen tot het eind, waarbij de kijker zijn ogen en oren goed de kost kan én moet geven. Want voor je het weet mis je wat.

Regie: Nicholas Ray
Cast: Humphrey Bogart | Gloria Grahame | Frank Lovejoy
Speelduur: 94 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.