Il Primo Giorno Della Mia Vita

recensie Il Primo Giorno Della Mia Vita

Waardering: 3.5 uit 5.

De komische dramafilm Il Primo Giorno Della Mia Vita gaat over vier onbekenden die een eind aan hun leven willen maken. Een vreemdeling biedt ze toch nog de keuze. Wat wij van Il Primo Giorno Della Mia Vita vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Vier onbekenden van elkaar willen een eind aan hun leven maken. Er is alleen een vreemdeling die een pact met ze wil sluiten. Hij wil ze in een week tijd laten zien wat er zou gebeuren als ze daadwerkelijk een einde aan hun leven maken. Wat zouden ze zelf verliezen en hoe zouden hun dierbaren reageren. Na die week hebben ze de keuze. Zetten ze de plannen door of beginnen ze opnieuw?

Ons eindoordeel?

Persoonlijk denk ik dat Toni Servillo onlosmakelijk verbonden is met La Grande Bellezza (2013). De man is en blijft voor altijd Jep, in welke film hij ook speelt. Hij is ook het boegbeeld van deze film, Il Primo Giorno Della Mia Vita, wat op voorhand ook zorgt voor hoge verwachtingen. Helemaal als deze film ook nog eens is geregisseerd door Paolo Genovese (Perfetti Sconosciuti, 2016 en The Place, 2017). In dit geval speelt Servillo een zeer aimabele maar tegelijkertijd gebroken halfgod, die een zware taak heeft.

Genovese is een kei in het aankaarten van gevoelige onderwerpen. Dat deed hij eerder in voorgenoemde films en gaat nu nog een stapje verder. Vooral als je weet dat zelfdoding een zwaarbeladen onderwerp is in het overwegend Rooms-Katholieke Italië. Is het ethisch überhaupt te verantwoorden wat je ziet? Voor mij zeker wel, al is het maar om het onderwerp aan te kaarten. Het is dan ook het eerlijk aanvoelende verhaal – het leven is soms of vaak gewoon kut – wat je te zien krijgt, waarbij het gaat van jong tot ouder. Het enige wat ontbrak was een ongeneeslijk ziek iemand, al kun je jezelf afvragen of ze dat niet alle vier al zijn.

Terug naar het onderwerp, want het is voor mij voor te stellen dat het leven je teveel wordt (dit is geen promotie voor zelfdoding, verre van zelfs, want het schaadt veel geliefden, maar ook omstanders). Om wat voor reden dan ook. Maar wie ben ik om over het leven van een ander te beslissen. Neemt niet weg dat je naar oplossingen kunt zoeken, wat in deze film op een fictieve – wat zou het fijn zijn als dit concept echt bestond – en ludieke manier gebeurt. Voorspelbaar? Jazeker, maar wel op een dusdanige manier dat je er ook als kijker vrede mee hebt. En dat is toch waar deze film om draait.

In Il Primo Giorno Della Mia Vita komt een gevoelig onderwerp aan bod. Dat doet men op een fictieve en ludieke manier, vergezeld door een weloverwogen soundtrack. Over de dood praten kan ook humorvol zijn. Koester wat je hebt en kunt hebben en niet wat je niet hebt. Je moet soms durven en er juist niet voor weglopen, al is dat makkelijk gezegd van achter een toetsenbord.

Regie: Paolo Genovese
Cast: Toni Servillo | Valerio Mastandrea | Sara Serraiocco | Margherita Buy
Speelduur: 122 minuten
Releasedatum: 3-8-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.