Il Buco

recensie Il Buco

De dramafilm Il Buco gaat over een groep speleologen die een onbekende grot gaan ontdekken. Een lokale schaapherder kijkt toe hoe de groep steeds verder de diepe onbekendheid tegemoet gaat. Wat wij van Il Buco vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In 1961 dalen meerdere speleologen af in een nog niet in kaart gebrachte grot in Calabrië. De bodem van de grot bevindt zich, zo blijkt later, op 700 meter diepte. Steeds verder zakken de speleologen af, niet wetende wat ze tegenkomen. Alles gadegeslagen door een schaapsherder, die waakt over zijn kudde.

Ons eindoordeel?

Een slow burner die je zintuigen prikkelt. Niet alleen je ogen kijken hun ogen uit (de poster is al prachtig), maar ook je oren beleven veel plezier aan deze film. Een film die eerder kijkt als een documentaire, maar toch door acteurs en actrices is nagespeeld.

Eigenlijk heeft deze film wel alles wat een film moet hebben, op gepraat na, want dat is er niet. Toch leef je mee met de verschillende personages. Enerzijds met de speleologen, maar ook met de ter plaatse graaiende koeien, paarden en schapen – die vinden het allemaal wel prima en laten zich niet zomaar wegjagen. En wat te denken van de schaapsherder. Je kent hem niet, maar toch ook weer wel. Binnen korte tijd schep je een band. Je leeft mee. En waar de goede man heel het gebied op zijn duimpje kent, gaan de speleologen de onbekendheid tegemoet.

Spanning is te vinden in de afdaling naar de donkere dieptes. Humor vind je in een potje voetbal, een rondgrazend paard en posters op ondergrondse rotsen – JFK en Sophia Loren zijn vereeuwigd, net zoals de holbewoners dat vroeger deden. Drama zie je in de verschillende gebeurtenissen die plaatsvinden. Warmte in het licht van het vuur dat men ondergronds gebruikt en vrolijkheid in de kleuren in de prachtige natuur. Heel de film is een ontdekkingstocht. Waar de reis naartoe gaat, weet niemand. Niet alleen de speleologen weten niets, maar ook jij als kijker niet. Iedereen tast in het duister, behalve de schaapsherder.

Laat je verrassen door het prachtige Il Buco. Een slow burner die je zintuigen prikkelt en kijkt als een documentaire. Spanning, humor en drama verweven met prachtig licht en een prachtige natuur. Een grote ontdekkingstocht!

Regie: Michelangelo Frammartino
Cast: Paolo Cossi | Denise Trombin | Jacopo Elia | Nicola Lanza
Speelduur: 93 minuten
Releasedatum: 23-6-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.