I Am Not Your Negro

I Am Not Your NegroDe documentaire I Am Not Your Negro gaat over James Baldwin. Een man die opkwam voor de rechten van de donkere mensen. Dit op een manier waar niet iedereen het mee eens was. Wat wij van I Am Not Your Negro vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

James Balwin was een Afrikaans-Amerikaanse schrijver, die in 1987 overleed. Op dat moment was hij bezig met een boek, dat met name ging over Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. Raoul Peck kreeg het boek in handen en vertaalde het naar deze documentaire, waarbij Samuel L. Jackson de voice-over verzorgt.

Ons eindoordeel?

Het zou heel makkelijk zijn om te zeggen dat er al veel documentaires over dit onderwerp zijn gemaakt. Doen we niet, want dat is ook nodig. Hard nodig. Nog steeds. Daarnaast onderscheidt I Am Not Your Negro zich van de rest. Ten eerste omdat James Baldwin niemand spaart. James gaat uit van de mens, en niet van rassen. Terecht als je het ons vraagt. Ook gaat James uit van de dialoog. Als je hem ziet praten kun je er haast niets tegen hebben wat hij zegt. Hij slaat de spijker op zijn kop. Keer op keer weer. Toch jammer dat er nog steeds zoveel mensen zijn die ‘anders’ denken en daarmee ook denken gelijk te hebben. Dat was toen al, maar nu nog steeds, zoals aan het einde van de documentaire wel te zien is. Laat iedereen in zijn waarde, welke kleur dan ook, dat is wat I Am Not Your Negro ons zeker meegeeft.

Regie: Raoul Peck
Cast: James Baldwin | Samuel L. Jackson 
Speelduur: 95 minuten

Share

Een gedachte over “I Am Not Your Negro

  1. Een enorm belangrijke docu. Denk dat ik ‘em alleen nog maar beter zou vinden als ik ‘em nu weer op zou zetten, en bij docu’s heb ik dat niet snel.
    Op de lijst staan nu oa 13th en OJ Made in America nog, maar gezien de lengte komt die eerste er waarschijnlijk het snelste van.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.