Hytti Nro 6

recensie Hytti Nro 6

De dramafilm Hytti Nro 6 (Compartment Number 6) gaat over de Finse Laura, die in haar eentje van Moskou naar Moermansk reist. Haar wagon moet ze delen met een Russische mijnwerker, waar ze in eerste instantie niets mee heeft. Wat wij van Hytti Nro 6 vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Laura is een Finse die in Moskou studeert. Ze is daar verliefd en plant een reis met haar vriendin naar Moermansk, om petrogliefen te bekijken. Haar vriendin besluit echter om toch niet mee te gaan, waarna Laura alleen gaat. Noodgedwongen deelt ze een wagon met een Russische mijnwerker, met wie ze niets gemeen heeft. Dat verandert naarmate de reis vordert, omdat ze elkaar beter leren kennen.

Ons eindoordeel?

Hytti Nro 6 neemt je mee op reis naar het onbekende. In zekere zin is deze rauwe film ook wel als een roadmovie te beschouwen. De muziek helpt je meteen vanaf het begin op weg, waarbij Desireless te horen is met haar nummer Voyage Voyage. Dat nummer komt vaker voorbij. Als kijker hoor je wat Laura bijvoorbeeld luistert op haar koptelefoon. Die koptelefoon, maar ook haar filmcamera – waar deze film ook mee gefilmd lijkt te zijn – zijn een hint naar de tijdsperiode waarin deze film zich afspeelt. Ik gok de jaren 90.

De mijnwerker, Ljoha, had meteen een bekende kop voor mij. Niet heel raar, want hij (Yuriy Borisov) speelt ook in Petrov’s Flu. De totaal tegenovergestelde intellectueel Laura (Yuliya Aug) was de grote onbekende. Beide acteren met overtuiging, waarbij de band tussen de twee steeds sterker wordt. Onwennigheid maakt plaats voor blijheid. Blijheid die ook terug te zien is in de humor. Zo heel af en toe grinnik je. Elkaar accepteren, door naar elkaar te luisteren vormt de basis. Zo verschillend zijn en toch hetzelfde. Hoewel die petrogliefen Ljoha niet boeien, weet hij wat ze voor haar betekenen. Niet meteen, maar later wel. Iedereen heeft zijn of haar onzekerheden, dat is dan ook waar de twee elkaar in vinden. En in de drank, want ze kunnen allebei wel zuipen. Een aangename film die misschien wel een vervolg verdient. Wie weet wat de toekomst de twee brengt.

Hytti Nro 6 is een rauwe roadmovie over twee totaal verschillende mensen, die minder verschillend zijn dan ze denken. Onzekerheden hebben we namelijk allemaal, je moet alleen wel openstaan voor elkaar om ze te horen. Beide protagonisten acteren met overtuiging en enkele scènes doen je grinniken.

Regie: Juho Kuosmanen
Cast: Yuliya Aug | Yuriy Borisov | Seidi Haarla
Speelduur: 107 minuten
Releasedatum: 17-2-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.