Honeyland

recensie Honeyland

De documentaire Honeyland gaat over de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Zij zet zich koste wat het kost in voor het behoud van de bij en hanteert daarbij oude tradities. Wat wij van Honeyland vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hatidze Muratova is de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Een vrouw die een belangrijke stelregel heeft als het gaat om bijen. Je mag namelijk nooit meer dan de helft van de honing weghalen bij de bijen weghalen. De rest hebben ze namelijk zelf nodig. Ze hanteert daarbij oude tradities, die heilig zijn. Drie jaar lang is Hatidze gevolgd in Noord-Macedonië, waarbij mens en natuur steeds meer met elkaar botsen.

Ons eindoordeel?

Ons staat altijd bij dat Einstein meer was dan de man van de relativiteitstheorie. Einstein zei namelijk ook dat de mens binnen vier jaar sterft zonder bijen. Best schokkend is dat. Dat vindt Hatidze dus ook, die er dan ook alles aan doet om de bij te behouden.

Dat je overal bijen ziet in Honeyland is niet zo raar. Dat je ze hoort zoemen ook niet. Het geluid van de zoemende bijen bleef zelfs hangen bij het naar bed gaan. Net als de documentaire, die blijft ook hangen.

Diep verstopt in de bergen, daar waar alle ruimte is, en dan toch buren hebben. Buren waar je goed mee op kunt schieten, maar op ‘bedrijfsmatig’ vlak totaal niet. Concurrenten zijn het zelfs, die voor problemen zorgen. Want daar waar Hatidze precies weet wat de bijen nodig hebben, weten de buren dat niet. Ze gaan eigenlijk net zo om met de bijen als met hun eigen kinderen. Dat bedoelen we ook niet zo positief. Dat wel heel mooi in beeld gebracht, mede door het natuurlijke licht dat is gebruikt. Honing staat bekend als het vloeibaar goud, maar de zon is in dit geval het luchtige goud. Prachtig.

Ook is Honeyland pijnlijk om te zien. Je ziet de ondergang. Enerzijds van de bijen, maar ook van haar moeder. Zowel Hatidze als haar moeder zijn op leeftijd, maar zien er nog veel ouder uit ook. Waarschijnlijk door de leefomstandigheden en de beperkte levensmiddelen. Al het inkomen halen ze uit de honing, dus het doodgaan van de bijen zou veel betekenen voor henzelf.

Honeyland is een prachtig geschoten documentaire, die eens te meer duidelijk maakt wat concurrentie kan doen. De een zijn brood is de ander zijn dood. En dan toch altijd heel correct blijven. Wij zouden het niet kunnen!

Regie: Ljubomir Stefanov | Tamara Kotevska
Cast: Hatidze Muratova | Nazife Muratova | Hussein Sam | Ljutvie Sam
Speelduur: 87 minuten

Share

3 gedachtes over “Honeyland

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.