Honds

recensie Honds

De korte documentaire Honds gaat over hondenfluisteraar Ron, die baasjes wat bijbrengt als het gaat om hun honden. Wie wordt er nu opgevoed? Wat wij van Honds vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ron is een echte hondenfluiseraar, die mensen helpt met hun honden. Die honden luisteren vaak niet, zijn agressief naar anderen of zijn juist angstig. Waar je zou denken dat de honden training nodig hebben, zijn het juist vaak de baasjes die dat nodig hebben. De baasjes moeten namelijk grenzen aangeven en de honden niet altijd vertroetelen, aldus Ron. Daarnaast zouden ze zich meer moeten inleven.

Ons eindoordeel?

Weet je, honden zijn net mensen en mensen zijn net honden. Beide hebben een opvoeding nodig en de ene net wat meer dan de ander. Uit Honds blijkt dat ook wel. Want de baasjes komen voor hun honden, maar ondertussen zijn het de baasjes die worden opgevoed. Wij hadden alleen het idee dat ze dat zelf niet in de gaten hadden. Hilarisch, maar ook confronterend!

De onzekerheid straalt er vanaf. Met name als de iets te zelfverzekerde en teveel in iemands aura komende hondenfluisteraar ze daar op wijst. We kunnen niet ontkennen dat de goede man direct is. Daar is uiteraard niets mis mee, anders hadden de mensen  nooit bij hem aangeklopt. Wijzelf zouden het alleen niet zo fijn vinden zo een man, die je even vertelt wat je fout doet, op deze manier. Hondenkennis lijkt hij te hebben, maar mensenkennis wat minder.

Gezien het voorgaande, is de documentaire dus ook grappig. Gewild of ongewild kun je als kijker lachen op hoe de baasjes reageren. Die link is ook te leggen met de manier van filmen. De baasjes hebben namelijk niet altijd in de gaten dat ze worden gefilmd. De camera neemt afstand, maar het geluid blijft hoorbaar. Het gevolg is een oprechte documentaire.

Honds zou moeten gaan over het trainen van honden, maar gaat eigenlijk over het opvoeden van hun baasjes. Omdat ze dat niet in de gaten hebben, maakt dit het voor de kijker grappig, maar ook confronterend om te aanschouwen.

Honds is een van de negen korte documentaires die deel uitmaakt van Teledoc Campus.

Regie: Josefien van Kooten
Cast: –
Speelduur: 26 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.