Het Zaad van Karbaat

recensie Het Zaad van Karbaat

De documentaireserie Het Zaad van Karbaat gaat over een arts die zijn patiënten veelal insemineerden met zijn eigen zaad. Het gevolg is dat de inmiddels overleden man meer kinderen heeft dan iedereen lief is. Wat wij van Het Zaad van Karbaat vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jan Karbaat was een dokter die gespecialiseerd was in kunstmatige inseminatie met donorzaad. Die specialisatie heeft er toe geleid dat hij patiënten ook insemineerden met zijn eigen zaad. Het gevolg is dat de overleden arts inmiddels meer kinderen heeft dan dat we weten. In deze driedelig documentaireserie komen de ouders, de nazaten en andere betrokken en aan het woord.

Ons eindoordeel?

In 2018 maakte documentairemaakster Miriam Guttmann al een korte documentaire met dezelfde titel: Het Zaad van Karbaat. Dat was zo een succes, dat er een langere reeks van is gemaakt. Opvallend aan Het Zaad van Karbaat is de opgewektheid die we zien bij de kinderen, dit in tegenstelling tot de moeders. In de eerste aflevering komen met name de ouders – met name de moeders – aan het woord, waarna de tweede aflevering over de kinderen gaat. De derde en laatste aflevering gaat dan weer grotendeels over de donoren, aka de dader(s).

Berusting is wat we vooral zien. Zoals gezegd vooral bij de kinderen, die ineens een ontelbaar aantal halbroers en -zussen hebben. Dat verrijkt hun leven, vooral omdat ze dus hetzelfde verhaal hebben. Vele lijken blij te zijn dat alles op zijn plek valt. Wrok zien we met name bij de ouders, die ronduit zijn voorgelogen. Dat onderscheid is duidelijk te zien in deze documentaireserie. Om nog maar te zwijgen over de narcisten, als het gaat om de zaaddonoren, waarvan er een zijn zaad vloeibare liefde noemt – brrr de rillingen lopen over je rug als de man dat zegt. Niet alleen Karbaat zelf, maar ook twee andere donoren die aan het woord komen lijken alleen met zichzelf bezig. Nazaten krijgen om zelf gezien te worden, want de maatschappij ziet ze niet. Het is alleen de vraag of dat ook echt zal gebeuren.

Het is sowieso geen beschuldigende documentaire, waar je dat misschien wel zou verwachten – de rechtbank heeft inmiddels wel een uitspraak gedaan. Nee, het is een uitleggende en schokkende documentaire, waarin iedereen, op Karbaat na, aan het woord komt. Drie kanten met drie verschillende verhalen. Wel vraag je jezelf af hoe dit allemaal maar heeft kunnen gebeuren. Waar waren de controles? Hoe zit het met het personeel dat daar werkte? Is niemand dat ooit opgevallen? Dat lijkt haast onmogelijk…

Het Zaad van Karbaat is een schokkende documentaire waarin we drie kanten van het verhaal te zien krijgen. Enerzijds de ouders die vol wrok zitten, anderzijds de kinderen die eindelijk duidelijkheid hebben en als laatste de zaaddonoren, die ze niet helemaal op een rijtje lijken te hebben!

Regie: Miriam Guttmann
Cast: –
Speelduur: drie afleveringen van 45 minuten)
Releasedatum: maandag 1, 8 en 15 maart | 20.25 uur | NPO2

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.