Hermitage: The Power of Art

recensie Hermitage: The Power of Art

De documentaire Hermitage: The Power of Art gaat over het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Haar geschiedenis en die van de stad komen voorbij, maar ook de vele kunstwerken die er te zien zijn. Wat wij van Hermitage: The Power of Art vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ruim vier miljard bezoekers trekken jaarlijks naar de Hermitage in Sint-Petersburg. Al ruim 250 jaar geldt het Winterpaleis dus als trekpleister, waar inmiddels meer dan 3 miljoen kunstwerken te zien zijn. In deze documentaire kom je meer te weten over het museum, maar ook van de stad.

Ons eindoordeel?

Ik heb toch wel verdomd veel geleerd van Hermitage: The Power of Art. Allemaal dingen die ik echt niet wist. Nu moet ik zeggen ik zeggen dat de Russische geschiedenis en de kunstgeschiedenis an sich niet op mijn netvlies gebrand staat. Ik kon dus ook nog veel leren. En dat alles onder begeleiding van een oude bekende!

De fraaie beelden die je ziet, worden namelijk begeleid door gids Toni Servillo. Je weet wel, de man die als Jep in La Grande Bellezza schitterde. Daar was hij een succesvol schrijver van welgeteld één boek en als kunstcriticus bezoekt hij graag high society feestjes. Het is net alsof ze hem daarom ook voor deze documentaire hebben gevraagd. Het mag wat gekost hebben, om hem dit te laten doen. Dat is dus ook te zien, want kunst verkopen is ook een vak! Al kun je jezelf afvragen of zijn bijdrage ook echt iets toevoegt. Nee, niet perse.

Nu is het een Italiaanse documentaire en geen Russische, daar waar je dat misschien wel zou verwachten. Al zijn er wel heel veel linkjes met Italië, want Sint-Petersburg staat ook wel bekend als het (bevroren) Venetië van het noorden. Een prachtige stad met een rijke geschiedenis, waarbij vooral de prachtige bouwstijl opvalt. Het gaat in deze documentaire dan ook niet alleen om de Hermitage zelf, maar ook om de hele ontstaansgeschiedenis erom heen. Het een staat niet los van het ander, dus dat was wel mooi.

De verwijzingen naar Russische films vliegen je dan ook om de oren, net als dat er veel schrijver, dichters en filosofen voorbij komen. En kunst natuurlijk, want dat is toch wel waar het om draait in het wereldberoemde museum. En zoals blijkt, is de kracht en uiteindelijk de macht van de kunst aantoonbaar. Het opende vele deuren voor Rusland. En dat is toch wat Rusland wil. Zien en gezien worden in de wereld. Laten weten dat je er bent. En de machthebbende leiders die er waren hebben daar aan bijgedragen door kunst in te kopen.

Hermitage: The Power of Art is een informatieve leuke en fraaie geschiedenisles, die aantoont dat kunst inderdaad echt voor kracht en macht kan zorgen. Leuk dat de gids Toni Servillo is, maar op het einde van de rit voegt dat verder niet perse iets extra’s toe.

Regie: Michele Mally
Cast: Toni Servillo
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum:
23-9-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.