Here

recensie Here

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Here gaat over de Roemeense bouwvakker Stefan. Voordat hij op zomervakantie gaat in zijn thuisland, ontmoet hij ShuXiu, die zijn ogen opent als het gaat om het waarderen van de kleine dingen in het leven. Wat wij van Here vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Stefan werkt als bouwvakker in Brussel. De zomervakantie wil hij doorbrengen in zijn thuisland Roemenië. Eerst gaat hij nog langs vrienden en familie en maakt daarbij meerdere wandelingen. Tijdens een van die wandelingen komt hij ShuXiu tegen, een Belgisch-Chinese vrouw die aandacht heeft voor de kleine dingen in het leven. In dit geval is dat mos. Niet alledaags, maar het doet Stefan beseffen ons leven rijker is dan we denken.

Ons eindoordeel?

Hallo, hier spreekt de voorzitter van de Nederlandse fanclub van Bas Devos. De man maakt inmiddels indruk met zijn films. Eerder al met Hellhole (2019) en Ghost Tropic (2019), maar nu vijf jaar na zijn laatste film ook met zijn slow cinema Here. Hij is een ondergewaardeerde regisseur, als je het mij vraagt, die een wat groter podium verdient. In zijn stijl doet hij mij denken aan Kelly Reichardt.

Waardeer het kleine in het leven om het grote ook mooier te vinden. Lijkt zo makkelijk, maar is het niet. ‘Wat als‘ bestaat nu eenmaal niet. Al moet ik zeggen dat Stefan zo een natuurlijke rust uitstraalt dat het überhaupt onvoorstelbaar is dat hij zich druk maakt. Dat ligt ook aan de cinematografie, want die is om je vingers bij af te likken.

Brussel is een drukke stad, maar uit niets blijkt dat. Stadsjungles zoekt Stefan op om te ontvluchten aan de drukte. Even een stap terug en weer naar de basis terugkeren. Met een paar bakken soep erbij maakt dat je leven nog mooier. Jammer genoeg deed de film, los van al het mooie dat je ziet en beleeft, emotioneel gezien weinig. Daar zit nog ruimte voor verbetering, helemaal wetende dat de film maar 82 minuten duurt.

Wees lief en aardig voor elkaar, dan krijg je een hoop voor elkaar. Het maakt dan uiteindelijk ook geen drol uit hoe je heet. Wel fijn dat het zo lekker warm is in Here, want dat maakt dat je zelf ook zin in de zomer krijgt.

Regie: Bas Devos
Cast: Stefan Gota | Liyo Gong
Speelduur: 82 minuten
Releasedatum: 20-6-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.