Head South

recensie Head South

Waardering: 3.5 uit 5.

De komische dramafilm Head South gaat over Angus, die in 1979 helemaal geobsedeerd raakt door postpunt. Hij wil gaan optreden, maar zal eerst een band moeten oprichten. Wat wij van Head South vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

We zitten in het jaar 1979, in de stad Christchurch, in Nieuw-Zeeland. Angus zit daar op een privéschool en raakt helemaal geobsedeerd door postpunk, zonder ook maar enige kennis van muziek te hebben. Die obsessie zorgt voor een verandering. Niet alleen zijn uitstraling verandert, maar ook zijn houding. Vrienden herkennen hem niet meer. Angus besluit dan ook om te gaan optreden, al zal hij dan toch eerst een band moeten starten.

Ons eindoordeel?

Jonathan Ogilvie maakte in 2021 de leuk bedachte, maar minder goed uitgewerkte thriller Lone Wolf. Drie jaar later komt hij met een totaal andere film, de komische coming of age Head South. Semi-autobiografisch, dus dan is het altijd maar gokken wat hij echt heeft meegemaakt en wat niet. Al zegt het einde al wel genoeg.

Vermakelijk, waarbij de link (feelgood muziek films) met de films van John Carney snel te leggen is. Vooral aan Sing Street (2016) doet deze film denken, zij het dat deze Nieuw-Zeelandse film wat rauwer is. De juiste energie op de juiste momenten (best een cool nummer) zorgen er voor dat de film de moeite waard blijft om te kijken. Er zit ook een herkenbaar iets in de film, want wie wilde er nu niet ooit in een band spelen (ik droomde er ooit over, dat ik optrad zonder gitaar te kunnen spelen).

Los van het hoofdverhaal, maken de verschillende zijverhalen de film compleet, al moet gezegd dat de twee vrienden van Angus te weinig zijn uitgediept. Die komen, gaan en komen weer. Wat dat betreft hadden de twee rivaliserende meisjes meer diepgang.

Head South is een vermakelijke, rauwe coming of age met de juiste energie. Op het randje van feelgood, maar toch net niet. Wie wilde er vroeger nu niet in een band spelen?

Regie: Jonathan Ogilvie
Cast: Ed Oxenbould | Márton Csókás | Stella Bennett | Roxie Mohebbi
Speelduur: 98 minuten
Releasedatum: 25-1-2024 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.