Hail Satan?

recensie Hail Satan?

De documentaire Hail Satan? geeft ons een kijkje in de keuken van The Satanic Temple. Dat is een religieuze groepering die tegen religieuze voortrekkerij is en voor een scheiding van staat en religie is. Wat wij van Hail Satan? vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

The Satanic Temple is een erkende religie die pas in 2013 werd opgericht. Puur en alleen omdat ze tegen religieuze voortrekkerij zijn, en voor een scheiding tussen religie en staat. En dat laatste is waarom The Satanic Temple vandaag zo bekend is en wereldwijd inmiddels honderdduizenden aanhangers heeft. Op het Capitool-terrein werd namelijk een monument van de tien geboden geplaatst. The Satanic Temple was daarom ook van mening dat er wel een Baphomet geplaatst kon worden. Want waarom mag het ene geloof wel iets plaatsten en het andere niet?

Ons eindoordeel?

Het punt dat The Satanic Temple maakt in Hail Satan? kon wat ons betreft niet duidelijker. Waarom onderscheid maken tussen groeperingen die gelovig zijn. Waarom mag de ene groepering wel iets en de ander niet? Puur en alleen omdat de ene een gelovige groep een geschiedenis heeft en de andere niet? We zijn toch allemaal gelijk? Wat ons betreft geen speld tussen te krijgen.

Vaak is de documentaire ook heel grappig. Want eigenlijk zetten ze in dit geval gewoon het geloof te kakken. In sommige gevallen is dat zeker terecht, maar naarmate de docu vordert, slaan ze daar in onze ogen ook een beetje in door. Ze zeggen een groepering te zijn voor mensen die zich nergens bij vinden horen, maar ondertussen maken ze andere groeperingen belachelijk. Dan verloochen je je eigen idealen in onze ogen. Ook maken ze niet gelovigen belachelijk. Oké, dat vinden wij dan weer raar. Voor een groepering die zegt toegankelijk te zijn voor iedereen, slagen ze daar duidelijk niet in.

Als het op de Baphomet aankomt hebben ze een punt. De tien geboden mogen wel uit religieus oogpunt, maar de Baphomet niet. Dat is helemaal raar als je jezelf bedenkt dat het monument van de tien geboden een geschenk is van een filmmaatschappij, ter promotie van de film The Ten Commandments uit 1956. Te grappig voor woorden, vooral omdat veel mensen dat niet weten.

Wij zouden ons in ieder geval niet bij The Satanic Temple aan willen sluiten. Na het zien van de documentaire Hail Satan? zouden wij ons daar totaal niet op ons gemak voelen. Ze hebben een heel goed punt, maar slaan daar ook wel heel erg in door. Wat dat betreft is Penny Lane er met deze documentaire uitstekend in geslaagd te laten zien wat voor een groepering The Satanic Temple is. Wat je daar zelf dan van vindt, is aan jou als kijker.

Regie: Penny Lane
Cast: Lucien Greaves
Speelduur: 95 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.