Gunda

recensie Gunda

De documentaire Gunda gaat over een varken dat 12 biggen opvoedt op een boerderij. Ruimte is er genoeg en ook andere dieren kunnen hun gang gaan. Wat wij van Gunda vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Gunda brengt op een boerderij in Noorwegen 12 biggen groot. We zien niet alleen varkens, maar ook koeien, een kip en horen nog vele andere beesten en insecten. Allemaal doen ze de hele dag waar ze zin in hebben, op een boerderij waar ze meer ruimte hebben dan de meeste boerderijdieren alleen maar van durven dromen.

Ons eindoordeel?

Mooi en intiem gefilmd is Gunda. Zover dat kan natuurlijk, intiem, want het gaat grotendeels over varkens. Er wordt zoveel geknokt om en gezogen aan tepels, dat je bijna zou denken dat het een smakeloze pornofilm is. Gelukkig is dat niet het geval, want ik meen oprecht dat het een intieme en fraaie documentaire is. Los van het feit dat er eigenlijk niet zoveel gebeurt. Ik wil best zo een boerderijdier zijn in mijn volgende leven.

Wat een sereniteit en wat een rust. En wat een subliem geluid. Alle beesten en insecten hoor je loepzuiver, net als de wind die door het gras en de bomen waait. Zo af en toe zie en hoor je ook nog wat andere boerderijdieren. Neem de kippen, die voorzichtig de wereld ontdekken waarin zij terecht komen. Is het wel veilig, mag ik hier echt lopen waar ik wil. En in het gras? Net als dat de koeien ook heerlijk chillen in de wei. Beetje eten, beetje loeien naar elkaar en af en toe wat brommende vliegen wegslaan met hun staart.

Nooit hoor je overigens een voice-over, maar in je hoofd wel. Je eigen fantasie maakt overuren om tot een eigen verhaal te komen. Wat zouden al die geluidjes überhaupt betekenen. En wat hebben ze het verdomd goed, die beesten. In deze documentaire in ieder geval, want het is wel een verheerlijking van het niet altijd zo bestaande boerderijleven. Ik zou er naar aanleiding van deze documentaire in ieder geval bijna mijn rijtjeshuis voor inwisselen. Nee toch maar niet, want op het einde van de dag is dat ook maar saai, heel de dag niets doen. Net als deze documentaire overigens, want na een uurtje heb je het wel gezien. Je weet het wel, los van het fraaie schouwspel en het bittere en onvermijdelijke einde.

Gunda is een filmisch zeer fraaie coming of age over onder andere varkens. Ik zou bijna mijn rijtjeshuis willen inwisselen voor de boerderij. Maar niet voor het einde hoor, daar pas ik voor. Na een uur gaat de documentaire overigens wel vervelen. Vooruit dan, vanwege de prachtige filmposter en de prachtige cinematografie en het sublieme geluid toch nog een dikke voldoende.

Regie: Viktor Kosakovskiy
Cast: –
Speelduur: 93 minuten
Releasedatum:
17-6-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.