Gritt

recensie Gritt

De dramafilm Gritt gaat over een vrouw die een maatschappijkritische theatervoorstelling over apathie wil maken. Want zo een beetje heel het Westen ontbreekt het aan empathisch vermogen. Wat wij van Gritt vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Gritt is een Noorse vrouw met grootste dromen als het gaat om haar maatschappijkritische theatervoorstelling genaamd ‘de Witte Irritatie’. Ze kan alleen nog niet uitleggen waar de voorstelling dan over moet gaan. Apathie hoort er in ieder geval een plek in te krijgen, want apathisch zijn ze allemaal in het Westen. Nu moet ze nog de juiste mensen mee zien te krijgen, want ja, die bekritiseert ze wel, dus dat is nog niet zo gemakkelijk.

Ons eindoordeel?

Itonje Søimer Guttormsen maakt met Gritt haar debuut als het gaat om lange films. Een knappe en geslaagde film die documentaire-achtig overkomt. Dat is het niet, maar de manier van filmen zorgt daar wel voor. Je zit als kijker erg dicht op de huid van een vrouw die vooral zichzelf kwijtraakt in dit coming of age verhaal.

Ik benijd de jonge vrouw niet. Een vrouw die eigenlijk niet weet wat ze wil, maar toch doet alsof ze dat wel weet. Ze wil vooral gezien worden, erkenning krijgen en daar weinig voor teruggeven. Zo zegt ze bijvoorbeeld de asielzoekers te willen helpen, maar feitelijk gebeurt het andersom. Zij helpen haar om een stuk te maken. Het gaat om haar en helemaal niet om hen. Het leven is als geven en nemen en daar doet Gritt niet echt aan. Hoe contrasterend is dat als je juist daar een stuk over wilt maken!

De film ontwikkelt zich erg sterk. Als kijker leef je zeker mee met haar, maar de vraag is of dat terecht is. Ik denk het mijne ervan, maar wie weet denken anderen daar weer anders over. Vragen worden dan ook niet altijd beantwoord. De film prikkelt en zet aan tot denken, al is het maar omdat iedereen vindt dat hij of zij het beste doet – oké dan, niet iedereen heeft dat vermogen.

Gritt is een coming of age waarin een jonge vrouw het beste voorheeft met de wereld. Of toch meer met zichzelf? Dat is een vraag die je de hele film lang bezighoudt. Een knappe documentaire-achtige film!

Regie: Itonje Søimer Guttormsen
Cast: Birgitte Larsen | Marte Wexelsen Goksøyr | Lars Øyno | Andrine Sæther
Speelduur: 119 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.