Grey Bees

recensie Grey Bees

Waardering: 4 uit 5.

Het oorlogsdrama Grey Bees gaat over twee buurmannen die in de Donbass wonen en zo neutraal mogelijk willen blijven in oorlogstijd. Wat wij van Grey Bees vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In een klein dorpje in de Donbass, een grijs gebied tussen Oekraïne en Rusland, wonen twee oude mijnwerkers, die ook nog eens oude buurmannen zijn. Aangezien het 2022 is, is de oorlog in volle gang, waarbij beide mannen er alles aan doen om zo neutraal mogelijk te zijn. Gezien de middelen die ze nog hebben, hopen ze op die manier te overleven, al zullen ze hun blik nog verder moeten verruimen.

Ons eindoordeel?

Grey Bees is een oorlogsfilm, maar anders. Je weet dat die oorlog er is, maar ziet er weinig van (je hoort zo nu en dan ontploffingen). Alleen een enkele soldaat en het gebrek aan middelen laten zien dat er een oorlog woedt in dit troosteloze, verlaten niemandsland. Alleen de contouren van het verlaten mijnwerkerslandschap zijn nog zichtbaar, voor de rest is het een en al verlaten huizen.

Juist de neutraliteit en de wil om te overleven staan centraal in deze film, waarin twee buurmannen zich staande moeten houden. Af en toe lijkt het wel Buurman en Buurman (op een positieve manier), maar altijd met in het achterhoofd de eigen achtergrond. De ene is een Rus en de ander een Oekraïner. Toch hebben ze veel gemeen, al is het maar omdat beide mensen zijn die in hetzelfde gebied wonen, waar grenzen niet gelden.

Beide hebben ook geen geld, geen familie en een oorlog die alles kapot maakt. Het is wachten op een vrede waar men al 300 jaar om strijdt. Het is voor beide mannen dan ook een gestaagde zoektocht om te overleven. Beide star, maar ook op elkaar aangewezen, wat zorgt voor verbroedering. Als kijker voelt het ook zo, waarbij de humor van de Rus een welkome toevoeging is. En er is kritiek op beide kanten. Kritiek op de aanval en kritiek op het eigen handelen. Met als extraatje dat je zelf altijd de vijand bent, voor beide kampen.

De prachtige, fletse kleuren (vooral geel en blauw vallen op; hoe zou het komen) met natuurlijk licht vallen op. Net als het overtuigende acteerwerk overigens, want zowel Zdanov als Yamnenko laten het lijken alsof ze het echt meemaken op dit moment. En dan zo eindigen, wow

Grey Bees is een krachtig, psychologisch oorlogsdrama. Je ziet niets van de oorlog in de Donboss, maar juist ook weer wel. Hoe neutraal te blijven in een troosteloos gebied, waarin ze jou sowieso als vijand zien.

Regie: Dmytro Moiseiev
Cast: Viktor Zdanov | Volodymyr Yamnenko
Speelduur: 100 minuten
Releasedatum: 30-1-2024 (IFFR)

Share

Wil je reageren?