Green Book

recensie Green Book

De dramafilm Green Book gaat over Tony Lip en Don Shirley. Tony is de chauffeur voor de Afro-Amerikaanse pianist Don. Beide hebben andere persoonlijkheden en opvattingen, wat niet samen lijkt te gaan. Wat wij van Green Book vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tony Lip is een uitsmijter die een paar maanden geen baan heeft. Pianist Don Shirley biedt uitkomst, want Tony mag als een soort van chauffeur en lijfwacht voor hem gaan werken. Hij rijdt Don van concert naar concert in het zuiden van Amerika en zorgt ervoor dat alles goed geregeld is. Daarbij moeten beide heren wel hun principes aan de kant gaan zetten. Waarom? Don Shirley is een Afro-Amerikaan en Tony heeft het daar niet zo op. Don Shirley heeft het dan weer niet zo op mensen van een lagere afkomst. Best lastig, want het is 1962 en het zuiden van Amerika stond toen ook al verre van bekend om de gastvrijheid richting Afro-Amerikanen. Hoe gaan beide heren hiermee om?

Ons eindoordeel?

Mensen die zeggen dat Green Book een racistische film is die te ver gaat, snappen wij niet zo goed. Ja, er is sprake van racisme, maar de film laat heel goed beide kanten van het verhaal zien. Want Don Shirley is wat dat betreft geen haar beter. Die zet zich ook boven een ander. Dat is geen racisme, maar ook dat gaat over onderscheid maken. En waar de film in slaagt is om juist twee totaal verschillende personen (lees: werelden) samen te laten komen. Elkaar beter leren kennen en begrijpen is vaak waar het over gaat.

Het eerste deel van de film vonden we matig. Gelukkig maakte het tweede deel dat goed. Je groeit met de personages mee, je leert ze beter begrijpen. Iets wat de film, zoals eerder al gezegd, in onze ogen ook als doel heeft. Wat dat betreft zijn er wel vergelijkingen met de Franse succesfilm Intouchables. Bereid je dus ook maar voor op een feelgood film. Een film die serieus te nemen is, maar waarbij je zeker ook kunt lachen.

Viggo Mortensen vonden we wat dat betreft zeer goed acteren. Ali ook, maar die viel minder op. Viggo kon ‘shinen’ als Tony. Ow, wel een minpunt nog, Don Shirley – Ali dus – die piano speelt. Dat zag er best wel nep uit. Zijn hoofd leek er echt opgeplakt. Meer mensen opgevallen?

Green Book is een feelgood en op waarheid gebaseerde film die wat traag op gang komt, maar het daarna goedmaakt. Een film die serieus te nemen is, maar waarbij je zeker ook lacht. En dat de film gevoelig ligt vanwege racisme begrijpen we, maar we moeten ook zeker kijken naar wat de film ons duidelijk wil maken.

Regie: Peter Farrelly
Cast: Viggo Mortensen | Mahershala Ali
Speelduur: 130 minuten

Share

5 gedachtes over “Green Book

  1. Pingback: film
  2. Green Book raakte me diep. Het eerste deel voelde wat matig, maar de groei van Tony en Don in het tweede deel maakte het onvergetelijk. Viggo Mortensen straalde als Tony, en hoewel Mahershala Ali wat op de achtergrond bleef, was zijn acteerwerk sterk. Het thema van racisme wordt genuanceerd behandeld, en de film draagt bij aan het begrip tussen verschillende werelden. Een emotionele rollercoaster met humor. Vooral de neppe pianoscènes van Ali vielen op, maar dat deed niet af aan de kracht van de boodschap. Green Book is meer dan een film; het is een ervaring die je doet nadenken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.