Gräns

recensie GränsDe fantasy-achtige dramafilm Gräns gaat over Tina. Zij heeft een superneus en pikt in haar werk als douanebeambte zo de verdachte personen eruit. Dat lukt altijd, totdat Vore voorbij komt. Dan lijkt haar neus te falen. Wat wij van Gräns vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tina heeft een bijzondere gave. Als douanebeambte pikt ze op geur mensen eruit, die iets proberen te verbergen. Ze ruikt schuld, schaamte en angst. Dat doet ze feilloos en altijd heeft ze gelijk. Totdat ze Vore eruit pikt, maar waarbij ze niets kunnen vinden. Ze vindt hem interessant en voelt een connectie. Iets wat ze nooit heeft bij een ander. Door hem komt ze uiteindelijk ook meer te weten over zichzelf. Maar ook hij houdt misschien toch nog wel iets voor haar verborgen. Wat dan?

Ons eindoordeel?

De eer van meest bizarre en gewaagde film van jaar kan misschien wel eens naar Gräns gaan. Net als de minst opwindende seksscène, allertijden! Die prijs is zeker voor Gräns. Dat kan niet missen. Ow ja, ook niet onbelangrijk, de film zelf, die vinden we tamelijk briljant.

De film is uitdagend en onvoorspelbaar van begin tot eind. Daar houden wij van. Dat zorgt er namelijk voor dat ze je verrassen. En wie houdt er nu niet van verrassingen? Wij wel in ieder geval. Het is ook mooie mix tussen drama en fantasy. Niets is overdreven en het dramatische overheerst nog steeds. Fantasy is slechts een deel, maar zeker wel belangrijk. En van toegevoegde waarde.

Gräns is een soort film waarvan je er maar een paar in het jaar ziet. En dan ook nog eens tamelijk briljant. Ons zal hij in ieder geval wel bijblijven. Al is het maar vanwege de niet zo smakelijke seksscène. Je bent gewaarschuwd! Overigens vinden wij de filmposter ook prachtig. Kijk dan! Geweldig. Die nomineren wij nu als één van de mooiste filmposters van het jaar, net als de film zelf.

Regie: Ali Abbasi
Cast: Eero Milonoff | Eva Melander | Jörgen Thorsson 
Speelduur: 108 minuten

Share

4 gedachtes over “Gräns

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.