Goodwill Dumping

recensie Goodwill Dumping

De korte documentaire Goodwill Dumping gaat over kledingdonatie. Wat start als een gift mondt al snel uit in handel waar geld bij komt kijken. Wat wij van Goodwill Dumping vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Je kent ze wel, die kledingcontainers. Je stopt er een volle zak met kleding in en eens in de zoveel tijd worden die containers dan geleegd. Jij blij, want je bent goed bezig omdat iemand anders er ook nog wat aan heeft. Die kleding wordt vervolgens gesorteerd en verspreid over met name de landen die de kleding goed kunnen gebruiken. Is alles op basis van donatie? Nee! Jij doneert, maar daarna gaat de geldkraan open, want wat gratis weg wordt gegeven kost simpelweg wel gewoon geld om ergens te krijgen.

Ons eindoordeel?

Wij doneren onze kleding wel eens. Maar wat er nu precies mee gebeurt? Je raadt ernaar, maakt er een voorstelling van, maar wat er precies mee gebeurt blijft vaak gissen. Naar arme landen, waar het gratis wordt uitgedeeld, dat is de eerste gedachte. In Goodwill Dumping zien we dat iets wat begint als doneren, eindigt in een ware geldstroom in een derde wereldland.

En eigenlijk vinden we het nog niet eens zo raar dat het op deze manier gaat. Want wat wij gratis doneren, vindt een nieuwe eigenaar. Een nieuwe eigenaar via veel schijven. En dat kost nu eenmaal geld. Dus dat ze er vervolgens op gaan verdienen is meer dan logisch. Grappig ook overigens dat wat wij zien als doneren, dat de bedrijven die de kleding verzamelen, het betitelen als afval. Afval omdat wij de kleding lozen om er vanaf te zijn. Klinkt eigenlijk best logisch. Maar zodra wij brave burgers kunnen vertellen dat we doneren hebben we weer iets goeds gedaan. Dat hebben we natuurlijk ook, want een ander heeft er wat aan, maar vaak zit het dus anders in elkaar dan dat we denken. Uiteraard gaat de kleding ook echt gratis weg, maar in het merendeel van het geval dus niet. In dat geval is sprake van handel, waar iedereen aan wil verdienen.

Goodwill Dumping zelf maakt wat ons betreft heel goed inzichtelijk hoe wordt omgegaan met kledingdonaties. Wat als een gift begint, mondt uit in een economisch spel. Logisch ook, want kleding doneren kost ook gewoon geld.

Goodwill Dumping maakt deel uit van Teledoc Campus.

Regie: Teddy Cherim
Cast: –
Speelduur: 27 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.