Goodbye Stranger

recensie Goodbye Stranger

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Goodbye Stranger gaat over Paul, die een perfect leventje lijkt te hebben. Een bijna zekere promotie is alleen niet zo zeker als dat hij en anderen denken. Wat wij van Goodbye Stranger vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Paul lijkt zijn leven goed voor elkaar te hebben. Een huis, een vriendin en een goede baan waar hij een grote kans maakt op een promotie. Een promotie die ook een verhuizing naar Londen betekent. Maar als blijkt dat het allemaal nog niet zo zeker is of hij die baan wel krijgt, gaat Paul twijfelen over zijn mooie leventje. Dat alles tijdens een dag waar hij vooral op plekken komt waar hij helemaal niet wil zijn, helemaal omdat hij daar ook oude bekenden tegenkomt.

Ons eindoordeel?

Een degelijke film is Goodbye Stranger. Ik behoor overduidelijk in een andere generatie als bijna veertiger, waardoor identificeren met Paul lastig was. Daardoor ontbrak de binding. Neemt niet weg dat de hectiek die we zien in onze alsmaar sneller draaiende wereld, herkenbaar was. Voor wie doe je het eigenlijk allemaal. Altijd maar gas geven en willen (en moeten) presteren brandt jou en je relatie(s) op.

Relativeren doe je wel bij het zien van deze film. Je hoeft niet altijd meer, goed is soms ook goed genoeg. Wat dat betreft kon ik mij dan helemaal vinden in de opmerking van zijn moeder. De generatiekloven zijn dan ook goed te zien. Die begrijpen elkaar ook niet altijd en dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Ieder heeft zo zijn of haar eigen drijfveren. Onbezonnenheid zit er ook wel in, maar is ook wat gemaakt. Trap ik op zere teentjes als ik zeg dat dat bij die generatie lijkt te horen? Blijf bij jezelf is de overduidelijke boodschap, anders kom je jezelf tegen. Doe jezelf niet mooier voor. Het mag ook slecht met je gaan, hoe kut dat ook voelt.

Uiteraard is Amsterdam weer waar dit alles plaatsvindt. Waar anders in Nederland zou je haast denken, aangezien het gros van de Nederlandse films daar wordt opgenomen. Alsof Nederland de hoofdstad van Amsterdam is. Dat draagt in mijn geval niet bij aan de binding met de personages, die zich vooral popiejopie voordoen. Het is een andere wereld dan de meeste mensen in Nederland.

Het acteerwerk kan er mee door. Martijn Lakemeier (Paul) speelt degelijk. Zijn emoties voelen niet altijd oprecht, daar waar die van Claire Bender (de vriendin) wel zo aanvoelen. Haar begrijp ik beter. Het snufje humor was overigens wel lekker, met name bij de start.

Goodbye Stranger is een degelijke film met een snufje humor. Voor wie doe je het eigenlijk allemaal. En hou je daarbij rekening met een ander. Identificeren met Paul was lastig, maar de prestatiedrang in een steeds sneller draaiende wereld is herkenbaar.

Regie: Aaron Rookus
Cast: Martijn Lakemeier | Claire Bender | Jesse Mensah
Speelduur: 81 minuten
Releasedatum: 20-4-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.