Godland

recensie Godland

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Godland gaat over priester Lucas. Vanuit Denemarken vertrekt hij richting IJsland om tozicht te houden de bouw van een kerk in een afgelegen parochie. En hij moet de bewoners fotograferen. Wat wij van Godland vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lucas is een jonge Deense priester die aan het einde van de 19e eeuw naar IJsland wordt gestuurd. Destijds was dat nog een kolonie van Denemarken. Hij moet daar vooral toezicht houden op de bouw van een kerk. Ook moet hij bewoners fotograferen, al is dat nog een hele uitdaging, aangezien de kerk in een afgelegen parochie ligt, waar men niet zoveel moet hebben van vreemden. Ook niet onbelangrijk, de taalbarrière! Lucas vraagt zich dan ook steeds meer af of hij wel het juiste doet!

Ons eindoordeel?

Regisseur Hlynur Pálmason maakt eerder al het fraaie A White, White Day. Leuk altijd, die weetjes voorafgaand dat je een film gaat kijken. Dat zorgt ook voor voorpret, ook al lijkt het zo oninteressant. Nog een leuk weetje, deze film heeft op zo een beetje elk filmfestival lof geoogst over de bijzondere visuele stijl, mede omdat je als kijker constant door Lucas zijn fototoestel lijkt te kijken. Heb je er nu extra zin in? Ik had dat wel, en terecht ook, want er is niets aan gelogen.

Deze trage roadmovie vraagt wel alle aandacht van de kijker. Traag, met veel onderhuidse spanning, waarbij de eigenzinnige Lucas je soms ook irriteert. Een vreemdeling kan ook hier niet zoveel goed doen. Je ziet de film ook steeds donkerder worden. Letterlijk en figuurlijk. De prachtige overwelmende natuur, waar een ieder in opgaat, is daar onlosmakelijk mee verbonden. Niet alleen vanwege het natuurlijke licht dat de maker gebruikt, maar juist ook de donkerte (dat ook in het hoofd van Lucas zit). Voor Lucas is het eerder het einde van de wereld, waarbij hij zijn geliefde Denemarken achter zich heeft gelaten. De film ontvouwt zich verrassend genoeg ook als een IJslandse western. De vraag blijft daarbij altijd wie de good guy en wie de bad guy is.

Is Godland een geslaagde film? In beeld zeer zeker. Stilistisch weet Pálmason weer te overtuigen. Deze trage IJslandse western mist jammer genoeg de overtuiging om je als kijker echt diep te raken, daar waar men vergeet de trekker over te halen.

Regie: Hlynur Pálmason
Cast: Elliott Crosset Hove | Ingvar Sigurdsson | Vic Carmen Sonne
Speelduur: 143 minuten
Releasedatum: vanaf 27-1-2023 op IFFR | 16-2-2023 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.