Girl

recensie GirlDe dramafilm Girl gaat over de 15 jarige Lara. Zij wil ballerina worden, maar omdat ze lichamelijk nog geen meisje is, wordt dat wel heel lastig. Een transformatie is wenselijk. Wat wij van Girl vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lara is 15 jaar en heeft een droom om ballerina te worden. Dat zijn natuurlijk mooie dromen, maar als je lichamelijk nog geen meisje bent, is dat iets lastiger. Veel lastiger zelfs. Ze wil een transformatie ondergaan, waarbij ze wordt gesteund door haar vader en broertje. Maar hoe reageren ze op de balletschool?

Ons eindoordeel?

Een ongewenste erectie. Ingetapete geslachtsdelen. Douche met meisjes, terwijl je zelf lichamelijk nog geen meisje bent. Het moge duidelijk zijn, Girl geeft zichzelf volledig bloot. Van begin tot eind. Of om specifieker te zijn, Victor Polster geeft zichzelf volledig bloot in de rol van Lara. We kunnen niets anders dan het eens zijn met de prijs die Victor kreeg op het filmfestival van Cannes in 2018. De prijs van beste acteerprestatie; Un certain regard. En dat voor iemand die nog nooit geacteerd had en zich vooral concentreert op balletdansen. Hulde! Victor zelf – 16 inmiddels – heeft overigens al aangegeven zich wel op dansen te blijven concentreren, ondanks de vele aanbiedingen.

De film is zo ontzettend pijnlijk om te zien, van begin tot eind. De ingetogen en ingehouden emoties. Altijd maar streven naar het hoogste, en misschien nog wel belangrijker, de acceptatie. Acceptatie die je als tiener altijd al wilt, maar als je een tranformatie ondergaat wil je dat misschien nog wel meer. Je voelt je al niet fijn in je lichaam en dan heb je ook nog argwanende,  en – toch ook wel – nieuwsgierige tieners.

De keuzes die Lara moet maken zijn duidelijk. Alleen wat als je allebei wilt. Wat dan? Dan ga je maar door, om het toch allebei voor elkaar te krijgen. Onmogelijk natuurlijk en als kijker zie je dat ook wel aankomen. Lara zelf ook, maar wil er niet aan toegeven. Haar vader zorgt wat dat betreft nog wel voor wat stabiliteit, maar hormonen en een puber zijn helpen Lara niet echt. Vooral ook niet omdat ze eigenlijk ook gewoon de rol van moeder heeft voor haar broertje. Naast Victor willen we ook graag Arieh Worthalter benoemen, die de vader speelt. Ook hij speelt erg goed. Samen vullen ze elkaar aan.

Girl is zo een ontzettend pijnlijke film. Niet alleen voor Lara, maar ook voor jou als kijker. Hij beklijft van begin tot eind, mede door de ingehouden emoties.

Regie: Lukas Dhont
Cast: Victor Polster | Arieh Worthalter
Speelduur: 100 minuten

Share