Gioia

recensie Gioia

De korte documentaire Gioia is een dansdocumentaire die de grens opzoekt tussen de waan en de werkelijkheid. Wat wij van Gioia vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mooie dromen en nachtmerries liggen dicht bij elkaar. Dichterbij dan je denkt zelfs. Ook in het geval van Gioia, die een regelmatig leven moet leiden om te voorkomen dat dit teveel schommelt. Maar is er door dat regelmatige leven überhaupt nog wel ruimte voor de verbeelding?

Ons eindoordeel?

Als radiomaker een documentaire maken. Risicovol, want dat is toch wel even iets anders. Daar waar je op de radio de luisteraar moet prikkelen door de fantasie aan het werk te zetten, moet je met beelden indruk maken op de kijker. Je ziet tenslotte wat de maker wilt dat je ziet. Is dat Laura Stek met haar documentaire Gioia gelukt?

Jazeker. Heel erg zelfs. Zelden hebben wij zo een mooie, diepgaande en toch ook wel confronterende korte documentatie gezien. Het begint eigenlijk al met de muziek. We horen veel amiinA, die een soort kruising is tussen Ólafur Arnalds (neoklassiek) en Agnes Obel (folk). Ook de overige muziek is om je vingers bij af te likken. Bij afsluiter Melody Noir van Patrick Watson braken we zelfs. Al die muziek past in ieder geval perfect bij de breekbare beelden die we zien.

We kunnen ook zien waar de film Ray & Liz haar inspiratie vandaan heeft gehaald. Een bepaalde scene lijkt rechtstreeks uit die film te komen. Dat is een vrij depressieve film, daar waar deze documentaire juist dat onderwerp behandelt. De voice-over van de hoofdpersoon neemt je mee in een kijkje in haar hoofd. Een hoofd dat vol zit, dat op slot zit, donker is en smacht naar licht en ruimte. Wat dat betreft passen de dansscènes ook perfect bij dat verhaal. Weinig licht en prachtig dansend in opgesloten ruimtes. Alleen het dansen geeft verlichting. Net als het einde, waar de vrede lijkt weder te keren.

Gioia is misschien wel de mooiste korte documentaire die we ooit hebben gezien. Confronterend en diepgaand, met oog voor detail. De documentaire maakt overigens deel uit van Teledoc Campus.

Regie: Laura Stek
Cast: Gioia Norina Melody Fiorito
Speelduur: 25 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.