Frida Kahlo

recensie Frida - Viva La Vida

De documentaire Frida Kahlo gaat natuurlijk over de gelijknamige kunstenaresse, die haar eigen leed wist over te brengen op het doek. Na haar dood weet ze zelfs nog steeds honderdduizenden bezoekers naar haar exposities te trekken. Wat wij van Frida – Viva La Vida vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Frida Kahlo was een Mexicaanse kunstenares die – naast haar opmerkelijke wenkbrauwen- bekend staat om haar zelfportretten. De pijn die zij had in haar leven weet ze over te brengen op het doek. Na haar dood werd ze nog beroemder en trekken haar exposities honderdduizenden bezoekers. In deze documentaire komen we meer over Frida te weten.

Ons eindoordeel?

Over Frida werd ook al een film gemaakt, in 2002. Niemand minder dan Salma Hayek speelde haar. Dat zegt wel iets, want Hayek was destijds een superster. Geen wonder dat er dan ook een documentaire is gekomen over haar leven: Frida Kahlo.

Wij zijn ook totaal geen kunstkenners hoor – we zijn slechts aanschouwers – maar het lijkt alsof de excentrieke Kahlo haar tijd vooruit was. Prachtig realisme verweven met fraai en gedetailleerd surrealisme, ook al zegt ze zelf dat het alleen maar realisme is dat ze schilderde. Haar eigen leed gebruikte ze dus, en poeh hé, dat heeft ze wel gehad. Zelfs zoveel fysieke ongemakken – het schilderij dat ze kotsend op bed ligt is typerend – dat er over werd getwijfeld of ze niet het syndroom van Münchhausen had. Een psychiatrisch syndroom waarbij je vaak denkt dat er lichamelijk iets mis met je is. Die twijfel snappen we, want een beetje raar is ze wel.

De verhalen over Kahlo zijn ook voorzien van de nodige drama. Soms wat te overgedramatiseerd als je het ons vraagt. Ook hier had het ‘acteerwerk’ dat er tussendoor schiet, niet gehoeven. Wat is dat toch bij kunstdocumentaires. Dat doen ze vaker. De interviews en mensen aan het woord laten is voor ons genoeg. De kunst is wederom prachtig. Zo mooi zelfs dat we het zo thuis aan de muur zouden willen hangen. Maar ja, nu nog een baan waarmee we een dergelijk schilderij kunnen betalen.

Frida Kahlo is een mooie documentaire over Frida. Prachtig hoe zij realisme met surrealisme zo gedetailleerd heeft samengevoegd. Alleen dat acteren tussendoor is echt niet nodig hoor. Waar kunnen we zo een schilderij op de kop tikken?

Frida Kahlo is een mooie aanvulling op Arts in Cinema.

Regie: Ali Ray
Cast: –
Speelduur: 90 minuten

Share

Een gedachte over “Frida Kahlo

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.