Free Solo

recensie Free Solo

De documentaire Free Solo gaat over een klimgek, Alex Honnold. Hij beklimt de meest steile rotswanden die er zijn. Zonder gezekerd te zijn! Wat wij van Free Solo vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ales Honnold beklimt vaak voor de lol steile rotswanden. Hij heeft bijna iedere steile wand al beklommen. Zonder gezekerd te zijn. Dat is toch echt wel even een toevoeging. Een wand die nog niet ongezekerd heeft beklommen, is de El Capitan. De misschien wel meest beruchte rotswand van de wereld. Alex wil koste wat kost die wand beklimmen, en ook zijn nieuwbakken vriendin kan hem daar niet van weerhouden. Alleen is er wel ruimte voor liefde als er opperste concentratie nodig is.

Ons eindoordeel?

Wat een gek zeg! Alleen al kijken naar Free Solo geeft ons hoogtevrees. Wij krijgen kriebels op plekken waar we dat niet willen hebben. En geloof ons, hoogtevrees is toch echt wel een dingetje bij ons. Spanning is dus wel gegarandeerd bij deze documentaire. En dat Alex lef heeft hoeven we jullie niet te vertellen.

Maar waarom toch? Waarom zo je leven wagen voor iets waar je – op een adrenalinekick na – niets voor terugkrijgt? In een aftandse bus leven, alleen maar klimmen en verder alles aan de kant schuiven voor je doel. Dat je dan toevallig een vriendin krijgt, komt dan eigenlijk niet goed uit. Hij verliest dan ook zijn focus. Hijzelf geeft het niet toe, maar de mensen om hem heen – waarvan we er wel een aantal kennen van andere klimfilms – wel. Het observerende is wel mooi aan deze documentaire. Want in zijn hoofd kruipen lukt niemand. Zo iemand valt ook niet te begrijpen.

En dat laatste shot van zijn vriendin, als hij zegt dat hij niet weet of het nu voorbij is. Pijnlijk voor haar, daar waar hij een en al vreugde is. Free Solo is een film over een waaghals en voor waaghalzen. Wij hebben nog steeds kippenvel.

Regie: Jimmy Chin | Elizabeth Chai Vasarhelyi
Cast: Alex Honnold | Jimmy Chin | Sanni McCandless | Tommy Caldwell
Speelduur: 100 minuten

Share

2 gedachtes over “Free Solo

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.