Freaks Out

recensie Freaks Out

De fantasy en oorlogsfilm Freaks Out gaat over vier circusartiesten die allemaal een gave hebben. Die gaven zijn een zegen , maar de vijand ligt op de loer. Wat wij van Freaks Out vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Terwijl vier freaks en hun Joodse dompteur aan het optreden zijn in een circustent in Rome, slaat er een bom in. De vijf zijn het leven in Nazistisch Italië zat en willen vluchten naar Amerika. De vraag is of ze daar überhaupt aankomen, want de twaalfvingerige en in de toekomst kijkende Franz jaagt op ze. Hij wil het Derde Rijk namelijk versterken, zodat Hitler de oorlog kan winnen.

Ons eindoordeel?

Er komen meer dan genoeg genres bij elkaar in Freaks Out. Een fantasy en oorlogsfilm die mij deed denken aan de serie The Umbrella Academy. Vermakelijk – niet voor niets is deze film een van de festivalfavorieten bij de publieksprijs van IFFR -, soms bikkelhard maar ook emotioneel.

Ster van deze film is multitalent Franz Rogowski, die je kunt kennen van Undine. Rogowski acteert zo briljant, dat de overige acteurs kinderlijk overkomen in hun manier van acteren. Kunnen zij niets aan doen, dat ligt aan Franz, die zichzelf speelt als een op Hitler geilende circusdirecteur. Zijn gave is gelijk ook zijn valkuil. Hoe ze die gave hebben verwerkt in deze film is overigens zeer leuk. Let maar eens op de pianomuziek die hij speelt. Misschien nodigt Thom Yorke hem nu wel uit om een optreden mee te spelen.

De vermakelijkheid houdt overigens geen stand, met name niet als het einde van de film nadert. De aandacht verslapt namelijk, misschien wel door de te lange speelduur van 140 minuten. Een onsje minder was prima geweest. Net als dat het te bombastische einde vragen oproept, want open eindjes zijn er zeker. Zijn er overigens meer mensen die bij de vier freaks aan de vier personages uit The Wizard of Oz moesten denken?

Freaks Out is vermakelijk, soms bikkelhard en emotioneel tegelijk. Vele genres komen ook nog eens samen in een film die toch wel te lang duurde en een onafgerond einde lijkt te hebben.

Regie: Gabriele Mainetti
Cast: Claudio Santamaria | Aurora Giovinazzo | Pietro Castellitto
Speelduur: 141 minuten
Releasedatum: 5-1-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.