France

recensie France

De komische dramafilm France gaat over een beroemde verslaggeefster die graag wat aandacht krijgt. Een ongeluk brengt verandering in haar beroepsleven, waardoor ze de anonimiteit in wil. Dat is alleen niet zo gemakkelijk als dat ze denkt. Wat wij van France vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

France is een verslaggeefsters die hoge kijkcijfers wel kan waarderen. Ze is te zien op de buis, maar bevindt zich ook met enige regelmaat in oorlogsgebied, terwijl ze thuis gewoon een gezin heeft. Als ze vervolgens een verkeersongeluk krijgt, dan komt haar leven stil te staan. Hoewel ze daarna de anonimiteit in wil, blijft ze een beroemdheid. Een affaire lijkt daar verandering in te brengen.

Ons eindoordeel?

Aiaiai, valt France even vies tegen. De acteerprestatie van Léa Seydoux is zijn nog wel te behappen, maar dat verhaal was vaag en soms ook onsamenhangend. Oké, de humorvolle satire kon ik ook nog wel waarderen, maar je ogen ruim 130 minuten open houden is best lastig. Een eentonig melodrama is het eindresultaat.

Vooral het hoge ikke, ikke, ikke-gehalte is overduidelijk. De likes, de waardering en gezien worden lijken vandaag de dag nog belangrijker dan het echte nieuws zelf. Het gevolg is het verdraaien of de enscenering daarvan. Het is maar wat de gek wil zien. Heel toepasselijk allemaal, maar het persoonlijke verhaal van France sloeg eigenlijk kant nog wel. Overdreven tot en met en niet in samenhang te zien met haar baan als journalist. Een overdreven aanrijding was dan ook het begin van het einde voor de film. En als geld dan geen rol meer speelt, dan kun je inderdaad elke dag een nieuwe jas aan. Ze staat dan ook los van de werkelijkheid, ook na een tragische gebeurtenis.

France is een satire over onze like-maatschappij. Dat was nog wel humorvol en interessant, maar het persoonlijke verhaal van haar raakt kant noch wal. Een veel te lange, vage en eentonige melodrama. Jammer, want op zich doet actrice Seydoux alles goed in haar rol.

Regie: Bruno Dumont
Cast: Léa Seydoux | Blanche Gardin | Benjamin Biolay | Emanuele Arioli
Speelduur: 134 minuten
Releasedatum: 27-1-2022 (IFFR) | 19-5-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.