For Sama

recensie For Sama

De documentaire For Sama gaat over een gezin dat moet kiezen tussen vluchten voor de bombardementen, of vechten voor hun land. Wat is het beste voor hun dochter? Wat wij van For Sama vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Terwijl Aleppo wordt gebombardeerd, trouwt een jong stel. Ze krijgen zelfs een baby, Sama. Regisseur Waad al-Kateab ligt al dit moois van hun familie vast. Daarnaast komt ook de verwoesting van de stad en haar land Syrië in beeld. Manlief werkt ondertussen in een noodhospitaal, wat doelwit is van een een bombardement. Ze staan voor een keuze: gaan ze vluchten om hun dochtertje Sama veilig te stellen of helpen ze het verzet, met alle risico’s van dien.

Ons eindoordeel?

Als je prijs voor beste documentaire op Cannes wint dan betekent dat wel wat. For Sama won deze prijs in 2019 en wist daarna de hele wereld te veroveren. Als je na het zien van deze documentaire geen traantje hebt gelaten, ga dan snel naar de dokter. Laat dan snel het knopje van je empathisch vermogen repareren.

Wat een verschrikkelijke documentaire zeg. Verschrikkelijk als het gaat om de (te) gruwelijke en mensonterende beelden die je te zien krijgt, want de documentaire op zichzelf is hartverscheurend mooi. Ik had hem liever niet gezien, maar het is goed dat ik hem heb gezien. Poeh, even ademhalen nu.

Een documentaire die je raakt tot op het bot. Ik heb ooit een terroristische aanslag overleefd, maar ik kan mij niet voorstellen wat deze mensen dag in dag uit hebben meegemaakt. Je weet dat er dus weer een aanslag volgt. En nog een. En nog een. En maar voor mensen blijven zorgen. Zo een beetje ieder beeld raakt je, mede ook door de goede montage. Heel af en toe mag je juichen, bijvoorbeeld als een op het eerste gezicht doodgeboren baby toch niet dood blijkt. Voor de rest is er niets te juichen. Alleen de onverschrokken Sama geeft je soms een reden tot een lachje tussen de tranen door. Ik kan er dan ook met mijn pet niet bij dit dit dus daadwerkelijk plaats heeft gevonden. Alsof het een film is. Dat is het niet, want geen enkele scenarioschrijver zou dit verhaal überhaupt durven te verzinnen.

For Sama is een verschrikkelijke documentaire als het gaat om de beelden. De documentaire zelf is verschrikkelijk goed, ook al had ik hem misschien liever niet gezien. Goed dat deze pijn met de wereld is gedeeld. Maar wat nu?

Regie: Waad al-Kateab | Edward Watts
Cast: Hamza Al-Khateab | Sama Al-Khateab
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.