Flee

recensie Flee

De animatiedocumentaire Flee gaat over vluchteling Amin. Als kind ontvluchtte hij Afghanistan om nu, op 36-jarige leeftijd, in zijn nieuwe land Denemarken met zijn vriend te trouwen. Maar eerst wil hij zijn verhaal kwijt. Wat wij van Flee vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Amin Nawabi is op minderjarige leeftijd Afghanistan ontvlucht. Nu hij 36 jaar is, in Denemarken woont en wil trouwen met zijn vriend Kasper, doet hij zijn verhaal. Zo ontvluchtte zijn gehele familie Afghanistan, maar nooit kon hij vertellen dat hij familie had. Een regel waar hij zich, uit angst, altijd aan heeft gehouden!

Ons eindoordeel?

Flee is op vele filmfestivals al het onderwerp van gesprek geweest. Te zien geweest op Cannes, de World Cinema Documentary Grand Jury Prize op Sundance gewonnen en ook nog eens genomineerd voor drie Oscars, waaronder die voor beste internationale film. Een animatiedocumentaire, waarin we samen met Amin terugkijken op het verleden.

Deze indrukwekkende documentaire kijkt als een film. Je hoort de stemmen van de betrokkenen en je ziet ze ook, maar dan als animaties. Slechts een paar keer zie je echte beelden, die verwijzen naar de situatie van toen. En die beelden grijpen aan. Na het zien van deze documentaire kan ik niets anders concluderen dat Amin een bewonderigenswaardig doorzettingsvermogen heeft. Wat een kracht ook. En dat alles in een wereld die steeds meer versnipperd raakt. Amin is slechts een van de vele vluchtelingen die iedere kans moet aangrijpen om te overleven. Dat heeft hij dan ook gedaan. En die pijn, die gaat nooit weg. Dat is duidelijk. Een pijn die er mag zijn van zijn vriend, zonder ooit echt te weten wat er in zijn hoofd omgaat. Ben lief voor elkaar!

Flee kijkt als een film en grijpt aan. Dat is vooral te danken aan Amin, die zichzelf bloot geeft en zich kwetsbaar opstelt. Leven in een wereld die je nog steeds niet vertrouwt. Pijnlijk, maar voor vele vluchtelingen nog elke dag de bittere waarheid. Deze originele documentaire is daar een voorbeeld van!

Regie: Jonas Poher Rasmussen
Cast: Daniel Karimyar | Anonymous | Fardin Mijdzadeh | Milad Eskandari
Speelduur: 89 minuten
Releasedatum: 3-3-2022

Share

3 gedachtes over “Flee

  1. Niek Holwerda H4C

    De film flee heb ik gezien met school en ik vond het een leuke film omdat het iets anders is dan anders. Het beeld is niet met echte mensen maar met tekeningen heel snel achter elkaar aangeplakt. Dit vind ik een leuke en originele manier om een film te laten zien. De film zelf past ook bij de tijd waar we nu in leven omdat er op dit moment veel oorlog is met vluchtelingen. In sommige delen van de film gebeurde er niet zo veel dat vond ik wel wat saai. Maar al met al een goede en amuserende film die ik zeker aan raad.

    1. Goed om te lezen, Niek. Wie weet vind je de film Persepolis dat ook goed. Iets uitdagender nog; over een meisje dat opgroeit in Iran, op het moment dat daar de Islamitische resolutie uitbreekt.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.