First Man

recensie First Man

De dramafilm First Man gaat over het reis van Neil Armstrong richting de wereldberoemde eerste stap op de man. Vanaf 1961 zien we een kwetsbare Neil, die steeds meer op moet offeren om zijn droom te kunnen uitvoeren. Wat wij van First Man vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Neil Armstrong was op 20 juli 1969 de eerste man die ooit voet zetten op de maan. Die reis was er voor Neil, om meerder redenen bijna nooit gekomen. Destijds was alles aan het ruimtereizen nieuw en offers brengen hoorden daar zeker bij, ook al gaat dit ten koste van je familie én jezelf! Hoe Neil uiteindelijk op de maan belandde, zie je in het verhaal, dat zich tussen 1961 en 1969 afspeelde.

Ons eindoordeel?

Spanning en sensatie is er zeker in First Man, maar niet op een manier die je normaal ziet in een ‘ruimtefilm’. Het verhaal voorafgaand aan de maanlanding is vooral spannend. Het gaat meer om de man en zijn familie en niet perse om de man die als eerste voet zette op de maan. Wat vooral duidelijk is geworden, is dat de man een doorzettingsvermogen had waar je u tegen zegt, maar ook iemand die toch wat instabiel overkwam. Niet raar, gezien het verlies dat hij al had geleden in zijn bestaan. Maar ik had hem niet naar de maan gestuurd. Het leek hem in de ruimte dan ook makkelijker af te gaan dan thuis.

Het gaat dus om Neil. Hoe hij de man is geworden die hij werd. Diepgang genoeg dus, maar naar alle waarschijnlijkheid ook wel wat aangedikt. Filmisch weer mooi, zoals Damien Chazelle dat ook wel beheerst. Dit deed hij eerder in La La Land en Whiplash. Licht speelt daar een belangrijke rol in. Niet zo raar ook, want de maan bevindt zich in het donkerte. Donker en licht zijn dan heel belangrijk. Ryan Gosling vond ik ook goed gecast. Die heeft nooit veel woorden nodig, die acteert met zijn lichaam.

First Man moet het niet van de spanning en sensatie in de ruimte hebben, maar van de spanning en sensatie op de grond. Soms aangedikt, maar weer fraai gefilmd.

Regie: Damien Chazelle
Cast: Ryan Gosling | Claire Foy | Jason Clarke
Speelduur: 141 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.