Fellwechselzeit

recensie Fellwechselzeit

De psychologische dramafilm Fellwechselzeit (Time is Moulting) gaat over Stephanie, die bij haar ouders woont. Contact met de buitenwereld ontbreekt, waardoor ze het zal moeten doen met haar niet zo bijster pientere ouders. Wat wij van Fellwechselzeit vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Stephanie groeit in de jaren 70 op bij haar niet zo pientere ouders. Ouders die zo hun eigen zorgen hebben en daardoor niet de aandacht geven aan hun dochter die ze verdient. Dat Stephanie vervolgens ook angstvallig binnen wordt gehouden maakt het er niet beter op. Stephanie keert zich dan ook langzaam aan tegen haar eigen ouders.

Ons eindoordeel?

Opgroeien met ouders die werkelijk waar niets voor je kunnen en willen betekenen. Het overkomst Stephanie in Fellwechselzeit. Een film die in de verte een beetje doet denken aan Ray & Liz, mede vanwege de prachtige pasteltintachtige kleuren, maar ook vanwege de uitzichtloosheid.

De eerste paar scènes heb je nog niet echt het idee dat er iets mis is, maar daar kom je al snel genoeg achter. Eigenlijk zijn de eerste scènes een stilte voor een onzichtbare storm. Want stormen zal het zeker doen in het hoofd van Stephanie. In het hoofd van haar moeder ook, maar die denk alleen aan haar eigenbelang. Niemand is welkom in het huis, dat ook een teringbende is. Die moeder is eigenlijk ook gewoon nog een klein kind, en met een vader als nietsnut die werkelijk nergens naar omkijkt, schiet je ook niets op.

De film is te betitelen als een psychologische dramafilm, maar is ergens ook wel een nihilistische horrorfilm. Een film waarin Stephanie leeft. Ze zoekt zo dan ook steeds meer haar eigen spanning op. Dat die spanning niet de beste spanning is, blijkt ook wel. Maar ja, je moet wat. Want welke toekomst is er eigenlijk voor haar? Die onderhuidse spanning maakt het voor de kijker intrigerend om te kijken, ondanks de rust die heel de film lang te ervaren is.

Het einde van de film zegt ook alles. Wat er ook gebeurt, het leven gaat gewoon op dezelfde voet verder. Niets verandert. Is het onwil, of is het juist niet beter weten? Dat is aan de kijker om te bepalen.

Fellwechselzeit is een psychologische dramafilm die misschien ook wel als horrorfilm is te betitelen. Een uitzichtloos leven leiden door ouders die alleen maar aan zichzelf denken. Wat doe je dan? Juist, steeds meer de spanning opzoeken!

Regie: Sabrina Mertens
Cast: Freya Kreutzkam | Bernd Wolf | Zelda Espenschied | Miriam Schiweck
Speelduur: 80 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.