Father Figure

recensie Father Figure

De korte documentaire Father Figure gaat over Guilliano, die The Kiki House of Angels heeft opgericht in Rotterdam. Een huis waar iedereen zichzelf kan en mag zijn en ze kunnen Voguen. Wat wij van Father Figure vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Guilliano is 26 en voelt zich in Rotterdam nog steeds niet begrepen. Naast dat hij homoseksueel is, is hij ook donker. Een combinatie die volgens hem niet samengaat in Rotterdam. In plaats van zichzelf overal te kunnen uiten, doet hij zich in het openbaar anders voor. Om toch zichzelf te kunnen zijn heeft hij The Kiki House of Angels opgericht. In dit huis kunnen mannen zichzelf zijn en doen waar ze allemaal passie voor hebben: Voguen.

Ons eindoordeel?

Alleen maar jezelf kunnen zijn in een besloten ruimte lijkt ons het kutste wat er is. Toch is dat wat gebeurt in een land dat buiten onze landsgrenzen zo bekend staat om haar tolerantie: Nederland dus. Een ieder is gelijk vinden wij, of je nu blank, donker, paars of geel bent. En ook als het gaat om geaardheid. In Father Figure is het helaas wel de waarheid dat Guilliano zichzelf niet kan uiten. En dat terwijl Rotterdam toch wel bekend staat gaat om haar multiculturele samenleving. Voeg daar nog een element van het homo zijn aan toe en men is niet meer zo tolerant. Van de zotte!

Wat jammer en spijtig (dit woord dekt de lading bij lange na niet) is dat toch. Op het moment dat hij en zijn vrienden wel zichzelf zijn, dan bloeien ze op. Komt hij buiten The Kiki House of Angels dan is het de alertheid die de overhand neemt bij hem. Een alertheid die dichtbij angst ligt. Want wat als ze zien dat hij homo is? Dat komt in deze documentaire goed naar voren: plezier versus alertheid en angst.

Father Figure is een documentaire die eens te meer inzichtelijk maakt dat wij in Nederland helemaal niet zo tolerant zijn als dat ze in het buitenland denken. Accepteer elkaar en laat elkaar in de waarde. Doe je dat, dan zie je wat voor een plezier iemand kan hebben door simpelweg zichzelf te zijn. In het geval van Guilliano is het vooral verstoppertje spelen met gelijkgestemden.

Father Figure is op 22 september om 23.25 uur te zien op NPO3. De documentaire is onderdeel van Teledoc Campus.

Regie: Bibi Fadlalla
Cast: Guilliano
Speelduur: 25 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.