Fanny Lye Deliver'd

recensie Fanny Lye Deliver'd

De dramafilm Fanny Lye Deliver’d gaat over een gelovig gezin, dat twee vluchtelingen opvangt. Als blijkt dat die niet met elkaar zijn getrouwd en ook nog worden gezocht, begint een kat en muis spel. Wat wij van Fanny Lye Deliver’d vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In 1657 is een tiran aan de macht in Engeland. Oliver Cromwell is zijn naam. Fanny, John en hun zoontje Arthur krijgen hier niet zoveel van mee, totdat de twee vreemdelingen Rebecca en Thomas opduiken in hun huis. Ze zijn overvallen, was hun uitleg. De twee mogen blijven, maar de gelovigen Fanny en John blijven alert. Als blijkt dat Rebecca en Thomas niet zijn getrouwd, is dat toch wel een ding. Helemaal als blijkt dat de twee worden gezocht vanwege een orgie in een herberg.

Ons eindoordeel?

Als je van genrefilms en kostuumdrama’s houdt dan zit je bij Fanny Lye Deliver’d gebakken. Wij maakte een inschattingsfout en hadden een ander soort film verwacht. Onze fout, geven we toe. Slecht voorbereid.

Zo was het acteerwerk was niet aan ons besteed. Het kwam als een toneelstuk op ons over, met veel overacteren. Nogmaals, als je daarvan houdt, dan zit je gebakken. Het verhaal trok ons uiteindelijk ook niet echt in een ook nog te stylistische setting (gefilmd op 35 mm). En om eerlijk te zijn, was het Engels soms lastig te volgen. Het Engelse accent had daar een grote rol in, maar ook het feit dat het zich vroeger afspeelde, in 1657. De ondertiteling ontbrak overigens, omdat we deze film hebben gezien op IFFR. Dat maakt het misschien wat begrijpelijker dat we het niet altijd konden volgen.

Het laatste half uur kwam er echter een draai aan de film die we nog konden waarderen. Veel onvoorspelbaarheid, krachtige vrouwen en nog iets anders waar we niets over kunnen vertellen. Dat zou namelijk een spoiler zijn; op aanvraag wel beschikbaar hoor, mocht je het willen weten. Dat die twist wat raars aan het verhaal was, kunnen we wel verklappen.

Fanny Lye Deliver’d is een echte genrefilm, waar wij ons iets anders bij voorstelden. Kan gebeuren. Het overacteren in een te stylistische setting hielp ook niet mee. Gelukkig maakte het laatste half uur nog wel wat goed.

Regie: Thomas Clay
Cast: Maxine Peak | Charles Dance | Freddie Fox | Tanya Reynolds | Zak Adams
Speelduur: 110 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.