Fan Girl

recensie Fan Girl

De dramafilm Fan Girl vertelt het verhaal van Jane, die zich verschanst in de auto van haar filmheld. Eenmaal in zijn huis aangekomen, blijkt hij niet wie zij dacht dat hij was. Wat wij van Fan Girl vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Paulo Avelino is een ware filmheld in de Filipijnen. Jane, die nog naar school gaat, aanbidt hem dan ook, net als vele jonge meisjes. Als Paulo publiciteitswerkzaamheden voor zijn nieuwste film doet, verstopt Jane zich in zijn auto. Uiteindelijk belandt ze in zijn herenhuis, waar ze erachter komt dat Paulo niet de man is die ze dacht dat hij was.

Ons eindoordeel?

Komt Jane even van een koude kermis thuis zeg, in Fan Girl. Het begin van de film deed mij, door het optreden in het winkelcentrum, aan het eerder in 2021 op IFFR vertoonde Sweat denken. Daar houdt het ook op, want in deze film zie je niet het idool, maar juist de fan. De andere kant van het verhaal dus. En die fan heeft een verkeerd beeld van hoe een idool nu in het echte leven is. Het schijnen gewoon mensen te zijn. Echt waar, dat lieg ik niet!

Mooi om te zien dat Paulo Avelino in deze film een fictieve versie van zichzelf speelt. Hij zal best weten hoe het voelt om geadoreerd te worden. Die adoratie druipt er ook vanaf bij Jane. Menigmaal zien we haar wegdromen in een wereld die niet bestaat. Alleen in haar hoofd gebeurt het. Ze leeft dan ook in een droomwereld. Soms vraag je jezelf dan ook af wat wel en niet echt is. Als je kijkt naar haar privésituatie is dat ook niet heel raar. Het idealiseren van haar grootste held komt voort uit de films die hij maakt en hoe hij door de media wordt opgehemeld. Zij wil zijn vrouw zijn door een vertekend beeld, maar ook door haar thuissituatie. Weet ze überhaupt wel wat normaal is? Ik denk het niet.

Complimenten aan zowel Paulo Avelino en Charlie Dizon, die geloofwaardige rollen neerzetten. Je ziet dat er een chemie is die voor de kijker voelbaar is. Enerzijds is er een aantrekkingskracht, maar aan de andere kant ook de afkeer. Beide lijken dan ook meer op elkaar dan je op voorhand zou denken. Dat komt met name tot uiting in het verhaal, waarbij je als kijker menigmaal op het verkeerde been wordt gezet. Nooit weet je wat komen gaat, waardoor er op meerdere vlakken spanning in de film zit. Ook donker en licht spelen daarin een rol, net als het mysterieuze herenhuis.

Fan Girl laat zien wat voor vertekend beeld een fan van haar idool kan hebben. Ze haalt hoop uit haar idool, daar waar die persoon ook maar gewoon een mens is. Chemie zien we ook genoeg, net als spanning, door de verschillende plotwendingen. Een meer dan geslaagde film!

Regie: Antoinette Jadaone
Cast: Paulo Avelino | Charlie Dizon | Micko Laurente | Camille Penaverde
Speelduur: 100 minuten
Releasedatum:
2-6-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.