Fædre & Mødre

recensie Fædre & Mødre

Waardering: 3.5 uit 5.

De komische dramafilm Fædre & Mødre gaat over Piv en Ulrik, die met hun dochter op schoolreis gaan. Er is een hiërarchische strijdt gaande tussen de ouders, waarbij iedereen het beste voor zijn of haar kind wil. Wat wij van Fædre & Mødre vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De dochter van Piv en Ulrik gaat naar een nieuwe school. Al snel maken ze kennis met andere ouders. Ze komen er ook al snel achter dat er een hiërarchie is, waarbij iedereen strijdt voor zijn of haar plekje. Dat komt helemaal tot uiting als Piv en Ulrik meegaan op schoolreis. Leuk voor de kinderen, zou je denken, maar het zijn de ouders die helemaal los gaan. Alles hebben ze over voor hun kind.

Ons eindoordeel?

Ben ik kinderachtig als ik bij het zien van de naam van de regisseuse moest gniffelen? Paprika Steen is haar naam. Dat is toch super grappig? Een goede voorbode, want haar film Fædre & Mødre is ook grappig. Lang geleden dat ik zo heb gelachen. Droge humor in een film waar menig ouder wat van kan leren.

Eigenlijk is de film een aanklacht tegen ouders met schoolgaande kinderen. En een waarschuwing voor hen die weten dat die periode eraan komt (lees: ik). Maatschappij kritisch is de film dan ook wel te noemen. Op een luchtige manier welliswaar, maar het klopt als een bus. Luisteren we wel genoeg naar onze kinderen, die ons kostbaarste bezit zijn?

Vaak denken wij te weten wat het beste is. Deels waar, maar vergeet daarbij de stem van je kind niet. En oordeel vooral niet te snel over een ander, want kijkeens naar jezelf. Eerlijkheid duurt het langst. Hij of zij die aanvalt, kan dat terig verwachten. Uiteindelijk zijn we ook maar gewoontedieren en kiezen we voor de veilige weg, ook al is dan niet de beste weg. Alles kan kapot, maar is dat het wel waard. Bovendien blijven ook ouders gewoon kinderen, die ook onbezonnen hun ding moeten doen. Wij kunnen ook zoveel leren van onze kinderen.

Fædre & Mødre is een typisch Deense film. Maatschappij kritisch, maar tegelijkertijd ook grappig en legt ook nog eens de vinger op de zere plek. Goed vermaak in ieder geval, deze film, waarvan ouders met naar school gaande kinderen nog wat van kunnen leren.

Regie: Paprika Steen
Cast: Nikolaj Lie Kaas | Lisa Kongsli | Amanda Collin | Rasmus Bjerg
Speelduur: 97 minuten
Releasedatum: 6-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.