Faceless

recensie Faceless

De documentaire Faceless gaat over vier jonge demonstranten die strijden voor democratie in Hongkong. Dit alles vanwege de in 2019 aangenomen uitleveringswet. Wat wij van Faceless vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Vier jonge demonstranten (De Student, De Kunstenaar, De Gelovige en De Dochter) laten zich in 2019 horen tegen de komst van de uitleveringswet in Hongkong. Een wet die het mogelijk maakt om aan China te worden uitgeleverd, daar waar in 1997 nog was afgesproken dat Hongkong minimaal 50 jaar autonoom zou blijven. Vier totaal verschillende demonstranten, maar allemaal met maar een doel; opkomen voor de democratie.

Ons eindoordeel?

Uiterst indrukwekkend is Faceless, waarbij je door de indringende beelden deel uit lijkt te maken van de groep van demonstranten. Demonstranten die niet zomaar wat doen, maar heel georganiseerd en vaak vreedzaam te werk gaan. Ze hebben een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen en vechten voor hun eigen toekomst.

En dat bleek nodig. Dat konden we eerder al aanschouwen op het nieuws in 2019, maar deze documentaire geeft je een nog beter beeld. Een overheid die alles zo weet te draaien dat de burger ervoor opdraait. De politie treedt met harde hand op en voert uit wat hen werd opgedragen. En hoewel de documentaire daar eenzijdig in is – want de makers zijn overduidelijk op hand van de demonstranten – is daar natuurlijk alles voor te zeggen. Alles spreekt voor de demonstranten, en alles tegen de overheid. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om dat door te hebben.

Als kijker kun je jezelf dan ook ontzettend boos maken, helemaal met de vaak persoonlijke achterliggende verhalen die je van de vier demonstranten te horen krijgt. Laat staan hoe de demonstranten zichzelf moeten voelen na zo een strijd. Moedeloos lijkt me dat, helemaal als een overheid überhaupt het gesprek niet aangaat en elk protest keihard neerslaat. Helemaal als blijkt dat ze er allesbehalve voor zichzelf staan. Over een goed voorbeeld van altruïsme gesproken!

Faceless is een indrukwekkende documentaire, waarbij je als kijker deel lijkt uit te maken van de ontelbaar grote groep demonstranten. Als kijker kun je ook niet anders, want alles spreekt voor de altruïstische demonstranten.

Regie: Jennifer Ngo
Cast: –
Speelduur: 80 minuten
Releasedatum: 9-4-2022 (Movies That Matter)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.