Evil Does Not Exist

recensie Evil Does Not Exist

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Evil Does Not Exist gaat over de mogelijke komst van een Glamping in een bergdorpje bij Tokio. Onder andere Takumi is om meerdere redenen tegen. Wat wij van Evil Does Not Exist vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Takumi is een alleskunner, die niet veel nodig heeft. Samen met zijn dochter leeft hij in een bergdorpje, in de buurt van Tokio. Als blijkt dat er plannen zijn om een glamping te realiseren, komt er onrust in het dorp. De dorpelingen zijn namelijk nogal gehecht aan het dorp en de omliggende natuur. Die glamping is een bedreiging voor de watervoorziening van het dorp, maar ook voor de gemeenschap an sich. Takumi en zijn dorpsgenoten zijn dan ook tegen de komst van de glamping.

Ons eindoordeel?

Hoe ver ga jij om je naasten en de natuur te beschermen? In Evil Does Not Exist komt dat onderwerp aan bod. Een traag, maar nieuwsgierig makend begin, wat resulteert in een film met onderhuidse spanning. Je wil blijven kijken, maar ondertussen ook onder een dekentje weg kruipen.

Woorden zijn niet altijd nodig om iemand te begrijpen. Lichaamstaal zegt vaak ook genoeg. Het begin van deze film, maar ook de rest, zit vol met die overduidelijke lichaamstaal. Als kijker zie je wat de bewoners van het dorp voelen. Ze spreken zich ook uit – de informatiebijeenkomst is heel herkenbaar als planoloog, al zijn de Japanners een stuk vriendelijker -, maar de lichaamstaal zegt nog veel meer. Alleen een blinde ziet dat niet, zou je denken! De titel van de film verwijst daar deels naar, al is die op meerdere manieren te interpreteren. Dat is maar goed ook, dat er lichaamstaal in zit, want op het emotionele vlak bind je jezelf wat moeilijk aan de personages. Pas richting het einde weet de film pas echt te raken, zeker als het echte einde nadert. Een einde dat je stof tot nadenken geeft en nog wel een paar dagen in je hoofd blijft hangen.

Evil Does Not Exist is traag in de opbouw, maar bevat veel onderhuidse spanning. Spanning die constant voelbaar is, mede door de overduidelijke lichaamstaal van de inwoners van het dorpje. Het einde geeft stof tot nadenken, zeker met de naam van de film in het achterhoofd.

Regie: Hamaguchi Ryusuke
Cast: Hitoshi Omika, Ryô Nishikawa, Ryuji Kosaka
Speelduur: 106 minuten
Releasedatum: 21-3-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.