Euphoria

recensie Euphoria

De dramaserie Euphoria gaat over Rue, die na een zomer in een afkickkliniek te hebben doorgebracht, weer naar school gaat. Daar ontmoet ze Jules, die haar leven verandert. Wat wij van Euphoria vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rue is zeventien jaar en heeft haar zomer in een afkickkliniek doorgebracht. Eenmaal terug op school wil ze niets anders dan gewoon doorgaan met haar drugsgebruik. Jules, een transgender meisje, is nieuw op school en verandert het leven van Rue. Daarnaast zijn er ook nog andere vriendinnen, die ieder ook hun eigen worstelingen hebben.

Ons eindoordeel?

De meeste Amerikaanse highschool films en series zijn braaf. Nou, Euphoria is verre van braaf. Nee, deze serie is eerder uitdagend, verfrissend en weet een juiste combinatie te vinden tussen drama, drama en drama. Inderdaad, drama. Want dat krijg je op een rauwe manier genoeg te zien. En mensen die zeggen dat dit een tienerserie is, die moet je niet geloven. Wat een donkere serie, die juist laat zien dat je schoolleven echt niet altijd hosanna hoeft te zijn. Wat een energie zit er in deze serie!

Het niet brave zit hem in de expliciete beelden, in combinatie met het drugsgebruik. Je ziet zo een beetje alles en nergens deinst men voor terug. Denk aan een combinatie tussen het Eigth Grade, The Edge of Seventeen en het al meer gewaagde Springbreakers. Door alle meiden vanuit verschillende perspectieven te benaderen, kom je meer te weten over hen. Ieder heeft een eigen belevingswereld en het is als kijker fijn om die beter te leren begrijpen. De mix en de variatie in de cast hebben wij ook als fijn ervaren, helemaal omdat er gewoon goed wordt geacteerd. Hunter Schafer en Zendaya stelen wat ons betreft de show.

Ook aandacht voor de bijzonder goede soundtrack. Zo een beetje alles wat wij goed vinden komt voorbij. Muziek ook die wij zo de gehele dag zouden kunnen luisteren. Mooi dat ze daar dan een lijst voor hebben gemaakt. En dat einde van seizoen 1 dat is perfect omdat het niet perfect is. Perfect toch? De laatste twee bonusafleveringen – zijn vervolgens diepzinnig tot en met en misschien wel de beste afleveringen die er zijn! En wacht maar totdat je seizoen 2 ziet. Nog beter, nog donkerder, onvoorspelbaar en altijd uitdagend. Wat een talenten werken er aan deze serie.

Euphoria is een Amerikaanse serie die explicieter is dan je van amerikaanse series gewend bent. Helemaal omdat het over scholieren gaat. Een serie die deels over een verslaving gaat, maar voor jou als kijker minstens net zo verslavend is.

Regie: Sam Levinson
Cast: Zendaya | Hunter Schafer | Sydney Sweeney | Alexa Demie
Speelduur: 2 seizoenen + twee bonusafleveringen

Share