Eternal Spring

recensie Eternal Spring

De geanimeerde documentaire Eternal Spring gaat over een groep Falun Gong-leden die in 2002 de Chinese staatstelevisie voor korte tijd overnamen. Ze zonden in die tijd een video uit van mensen die Falun Gong beoefenen. Wat wij van Eternal Spring vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een groep Falun Gong-leden nam in 2002 voor een korte tijd de staatstelevisie over. Dat is die groep duur te komen staan, want De Chinese Communistische Partij spoorde ze met veel bombarie op en gooide ze in de cel. Puur en alleen omdat ze een video vertoonde van mensen die Falun Gong beoefende.

Ons eindoordeel?

Ik werd niet warm, maar ook niet koud van Eternal Spring. Een documentaire over een onderwerp waar ik sowieso niets vanaf wist. Want wist jij wat Falun Gong was? Ik dus niet. Maakt verder ook niets uit, want het gaat er meer om dat een overheid dus besluit dat jij dat wel of niet mag beoefenen. Hoe kun je er als overheid nu op tegen zijn dat je je lichaam en geest wilt cultiveren of verfijnen door te bewegen.

En daar zit dus meteen het probleem. Als teveel mensen het tegelijkertijd willen doen en jij als overheid met een eenpartijstelsel daar geen grip op hebt, dan wordt het spannend. Dat is wel kenmerkend voor de China, dat alles in de hand wil houden. Bang dat het te groot wordt en dat er iemand op staat die de partij omverwerpt, ofzo. Alsof het een ander geloof is.

Het blijkt dus maar weer dat vrijheid geen goedrecht is. De stijl van de fraaie geanimeerde documentaire doet onlosmakelijk denken aan GTA. Dat computerspelletje waarin je iedereen overhoop kunt knallen en auto’s kunt stelen. Past wel bij deze documentaire dus, aangezien enkele mensen besluiten actie te ondernemen. Ze mogen dat niet, maar doen het wel. Net als bij GTA dus. Des te schokkender is het dat dit dus waargebeurd is, en dat er mensen tot op de dag van vandaag vastzitten voor die actie. Überhaupt is het uitoefenen van Falun Gong nog steeds bij wet verboden. Wat een raar land. Wat een rare wereld.

Eternal Spring is een op waarheid gebaseerde, fraai geanimeerde documentaire die wat stijl doet denken aan GTA. Hoe zo iets onschuldigs kan leiden tot daden waar mensen tot op de dag van vandaag nog voor vastzitten. Waar kun je toch op tegen zijn, als iemand Falun Gong beoefent?

Regie: Jason Loftus
Cast: –
Speelduur: 86 minuten
Releasedatum: 26-1-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.