Estación Catorce

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Estación Catorce gaat over de 7-jarige Luis, wiens vader een voorbeeldfunctie heeft, maar tegelijkertijd ook zijn gezin moet onderhouden. Wat wij van Estación Catorce vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Treinen stoppen niet in een klein Mexicaans dorpje. Die denderen maar door en het spoor scheidt de armen van de rijken. Een gebeurtenis zorgt voor de plundering van een van de huizen in het dorpje, waarbij de vader van de 7-jarige Luis een bankstel bemachtigt. Die moet wel geld waard zijn, toch? Geld is namelijk hard nodig om zijn gezin te kunnen blijven onderhouden.

Ons eindoordeel?

Op Letterboxd las ik een korte recensie over Estación Catorce. De strekking was dat deze film het beste anticonceptiemiddel is dat er bestaat. Ik moest er lichtelijk van gniffelen, maar tegelijkertijd zegt het veel meer over deze film dan dat je denkt. De film is namelijk nergens humoristisch, maar vooral triest.

Een bank staat centraal in deze film. Die bank – een soort van de protagonist – vertelt ook bijna het gehele verhaal, net als een alsmaar passerende goederentrein. Beiden staan voor een kloof tussen arm en rijk. De trein passeert met containers, maar stopt nergens. Het dorp heeft dus geen profijt van de trein, maar ondervindt er wel hinder van. De opvallend rode bank staat dan weer voor welvaart. Althans, in de ogen van de vader van Luis, want die was van een welgestelde familie. Dat ding moet wel geld waard zijn. Diezelfde vader, die totaal niet gelukkig lijkt, heeft veel over voor Luis. Alles om hem maar gelukkig te maken. Tegelijkertijd laat deze film zien dat voorbeeldgedrag een veel belangrijkere rol speelt in de opvoeding en dus ook in het gelukkkig zijn. Hoe kun je iemand nog serieus nemen die eigenlijk hetzelfde doet als gezichtsloze bendeleden? Hoe maak je dat onderscheid als 7-jarige. En toch begrijp ik de vader ook, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Al maakt vaderlief wel veel rare sprongen.

Estación Catorce vliegt voorbij, net als de trein die maar voorbij blijft razen. De jeudgdige onschuldigheid is frivool, maar als kijker weet je al bijna dat de toekomst er voor die kinderen niet rooskleurig uitziet. Niet alleen vanwege de plek waarin ze wonen, maar nog meer vanwege de ouders, die zich als een kat in het nauw voelen tussen rijken, bendeleden en het alsmaar groeiende kapitalisme.

Regie: Diana Cardozo
Cast: José Antonio Becerril | Yoshira Escárrega
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum: 13-4-2023 (ook op Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.