Encore

recensie Encore

De dramafilm Encore gaat over Élise, die een blessure oploopt tijdens haar balletoptreden. Of ze ooit nog kan dansen is de vraag, dus ze zal nieuw werk moeten vinden. Wat wij van Encore vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Élise is een 26-jarige danseres die een belssure oploopt, waradoor ze waarschijnlijk nooit meer kan dansen. Daarnaast gaat haar liefdesleven ook niet zoals gehoopt. Ze gaat op zoek naar ander werk, waarbij het kunnen dansen wel blijft kriebelen. De vraag is of dat verstandig is.

Ons eindoordeel?

Een beetje verliefd, ik dacht een beetje verliefd (zing je mee?). Op Élise in dit geval, uit de Franse feelgood Encore, oui oui. Dat was dan ook niet zo moeilijk, want gaandeweg de film ga je haar steeds meer waarderen, net als de film zelf. Een film van Klapisch, die eenzelfde sfeer neerzet als een van zijn eerdere films, Retour en Bourgogne.

De film bouwt zich langzaam en onderhoudend op. Van een harde wereld naar een wereld waarin het loont om jezelf te zijn. Een wereld ook waarin jezelf leren kennen belangrijker is dan dansen binnen de lijntjes. Niet alleen op je werk, maar ook thuis, want een trauma kan ook bepalen wie je wordt. De afwisselende maar bijpassende muziek begeleidt je gaandeweg deze coming of age, die naast drama ook genoeg humor te bieden heeft. De kok – Pio Marmaï, ook uit Retour en Bourgogne – heeft daar een belangrijke rol in. Zijn hoofd is al grappig (positief bedoeld). Je krijgt ook wel zin om te dansen (kan ik voor geen meter) en lekker te eten (het water loopt je geregeld uit de mond).

Hoofdrolspeelster Marion Barbeau is overigens in het echt prima ballerina bij de Parijse Opera. Daarnaast heeft Hofesh Shechter met zijn gezelschap meegewerkt aan deze film. Veel acteurs en actrices zonder ervaring dus: me like! Uiteindelijk duurt de film net te lang, waardoor hij zijn momentum verliest. Ook de blessure blijft op het einde onderbelicht en lijkt onuitgewerkt. Dat maken ze overigens weer ruimschoots goed door het mooie einde. Doe lekker wat je leuk vindt en volg je hart.

Encore is een feelgood film waarin je steeds meer verliefd wordt op Élise. Een film waarbij je zin krijgt om te dansen en lekker te eten. Een fijne sfeer en bijpassende muziek zorgen ervoor dat deze film het kijken waard is.

Regie: Cédric Klapisch
Cast: Marion Barbeau | Denis Podalydès | Pio Marmaï | François Civil
Speelduur: 117 minuten
Releasedatum: 7-7-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.