De biografische dramafilm Elisa y Marcela gaat over twee Spaanse vrouwen die willen trouwen. In 1901 was dat nog niet mogelijk, dus bedenken ze een andere oplossing om alsnog te kunnen trouwen. Wat wij van Elisa y Marcela vinden, lees je in onze recensie.
Het verhaal
In 1901 waren het andere tijden dan nu. Marcela en Elisa zijn twee vrouwen die in lering zijn bij de nonnen. Wat de rest (nog) niet weet, maar zij wel, is dat ze lesbisch zijn. Ze vallen als een blok voor elkaar. Ze willen trouwen, maar volgens de kerk is dit onmogelijk, want mensen van hetzelfde geslacht kunnen niet met elkaar trouwen. Elisa besluit de identiteit van een man aan te nemen om alsnog te kunnen trouwen. Zouden ze het ontdekken?
Ons eindoordeel?
Elisa y Marcela is een intiem en op waarheid gebaseerde zwart-wit portret. Maar dat niet alleen, want er is meer. De verleiding spat van je scherm op het begin. Je voelt het haast. Zien sowieso, want licht erotisch is de film op sommige momenten ook (behalve de scène met de inktvis, iew).
Twee feministische vrouwen aan het begin van de 20e eeuw. Vrouwen die voor hun rechten opkomen en zich niets aantrekken van de kerk en het bijbehorende geloof. You go girls. Gevoel is veel belangrijker en dat gevoel moet je volgen. Laat anderen zich maar druk maken om zichzelf. Begin 20e eeuw is dit dus, al kun je bijna wel stellen dat er nog steeds weinig veranderd is. Wel iets natuurlijk, maar de kerk denkt nog steeds zo. Raar volk.
Doordat het een Spaanstalige film is, hij in zwart-wit is verbeeld en ook nog eens van Netflix is, leg je automatisch een link met Roma. Elisa y Marcela is namelijk ook cinematografisch van hoge kwaliteit. Veel met contrasten werken en licht en schaduw zijn benadrukt. Je ziet het vuur letterlijk branden, maar ook figuurlijk. Zowel op het gebied van de passie als de woede rondom de twee prachtige dames. Wel is de film te vlak, want de echte spanning ontbreekt.
Elisa y Marcela is een mooi en intiem zwart-wit portret over twee vrouwen die hun tijd ver vooruit waren. Vrouwen die voor zichzelf op moesten komen omdat anderen bepalen wat goed voor hen is. Wat een enge wereld was het toen. Al kun je jezelf afvragen of er iets veranderd is in de wereld.
Regie: Isabel Coixet
Cast: Natalia de Molina | Greta Fernández | Francesc Orella
Speelduur: 113 minuten