El Día Menos Pensado

recensie El Día Menos Pensado

De documentaireserie El Día Menos Pensado gaat over één van de beste wielerploegen van de wereld als het gaat om het rijden van wielerrondes: Team Movistar. Alleen dan moet je wel een team zijn en met elkaar communiceren. In 2019 werd Team Movistar een jaar lang gevolgd. Wat wij van El Día Menos Pensado vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In 2019 werd Team Movistar een jaar lang gevolgd door camera’s. Met name tijdens de grote rondes zaten ze op de lippen van wereldtoppers als Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Richard Carapaz en Mikel Landa. Maar hoe goed Team Movistar ook is, winnen doe je niet alleen. Dat doe je samen. En dat is waar het aan schortte bij het team, ondanks de aanwezigheid van kampioenenmaker Eusebio Unzué.

Ons eindoordeel?

Oh jongens, dat intro van El Día Menos Pensado is zo mooi gemaakt en voorzien van een lekker muziekje van Tom Rosenthal, dat zodra ik een aflevering zag, zelf zin kreeg om te gaan wielrennen. Die prachtig geasfalteerde haarspeldbochten in combinatie met die ratelende ketting. Heerlijk.

Vele sterren hadden ze dus bij Team Movistar. Inderdaad hadden, want velen zijn inmiddels ook weer uitgevlogen. Mikel Landa, Richard Carapaz en Nairo Quintana fietsen inmiddels ergens anders. In mijn ogen is dat voor het team niet heel slecht, want wat een slappe zakken. Sorry hoor. Dan kun je nog zoveel talent hebben, maar het zijn ook wel egoïsten. En egoïst zijn is niet erg in het wielrennen, zolang je maar presteert en waardeert. En ze steken jongen hond Marc Soler nog aan ook. Zo jammer, want dat is ook een begenadigd talent. Laat het een les zijn voor hem.

Zoutzak Quintana bijvoorbeeld, die rijdt al een paar jaar geen fatsoenlijke klasseringen meer. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar zodra er een camera op zijn gezicht staat, dan klapt hij dicht. Nou dan heb je toch een probleem als je grote rondes wilt winnen. En je teamleden gaan op een gegeven moment ook niet meer rijden als je niet presteert! Helemaal niet als je ook niet communiceert. Altijd maar dat emotieloze gezicht van hem. Of hij nu wint of verliest, je ziet het nooit aan hem. Wielrennen is emotie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ploeggenoten. Datzelfde geldt voor Landa, dat een eeuwig talent lijkt te zijn. Echt iets groots gewonnen heeft hij ook nog nooit. Carapaz dan weer wel, want die won de Giro in 2019, maar ja, dan komt Team Ineos voorbij met een zak geld – en die hebben veel geld – dus dan is je keuze ook gemakkelijk.

Maar zoals ook blijkt uit deze fraai in elkaar gedraaide documentaire, is dat je een grote ronde niet wint zonder veel voor elkaar over te hebben. Wat ook blijkt, en dat is waar het aan schort in de documentaire, is dat er weinig kritiek is op de leiding van Team Movistar. Zij sturen het team aan en blijkbaar gaat dat al langer niet goed. Opa (niet oneerbiedig bedoeld) Valverde lijkt een van de weinige die zijn eigenbelang opzij kan zetten. En dat terwijl hij het gehele jaar in de regenboogtrui – dan ben je dus wereldkampioen – reed. Daar heb ik, ook gezien zijn dopingverleden, alleen maar respect voor. Net als voor alle knechten, die we amper in beeld zien. Juist zij zorgen ervoor dat de kopmannen optimaal kunnen presteren. In seizoen 2 zien we gelukkig ook wat meer knechten. We zien daar ook meer een team dat er op is gericht om het talent verder te laten ontwikkelen. De vrouwen komen ook voorbij, maar zo beperkt dat ze dit beter niet hadden kunnen doen. Beetje jammer op deze manier.

Als laatste geven wij ook graag mee dat wielrennen meer is dan alleen de drie grote rondes. Zo komen de klassiekers er bekaaid vanaf in deze documentaire, in beide seizoenen. Hij is puur gericht op de grote rondes. En dat terwijl Valverde bijvoorbeeld prima in de Ardennen overweg kan. Wat heet, hij won vier keer Luik- Bastenaken – Luik. En op het einde van 2019 werd hij ook nog gewoon even tweede in de Ronde van Lombardije, achter onze eigen Bauke Mollema! Dat laatste zien we helemaal niet voorbij komen!

El Día Menos Pensado is een prachtig gefilmde documentaire die eens temeer duidelijk maakt dat samenwerken in het wielrennen essentieel is. Jammer dat de ploegleiding dit niet voor elkaar krijgt en de hand in eigen boezem steekt!En hé, wielrennen is meer dan alleen de drie grote rondes en kopmannen. Wielrennen is ook zwoegen in het voor- en najaar en knechten die al het vuile werk opknappen!

Regie: José Larraza | Marc Pons
Cast: Alejandro Valverde | Nairo Quintana | Richard Carapaz | Mikel Landa
Speelduur: 2 seizoenen

Share

Een gedachte over “El Día Menos Pensado

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.