El Buen Patrón

recensie El Buen Patrón

De komedie El Buen Patrón gaat over Blanco, die als directeur van een weegschalenfabriek zijn succes belangrijker lijkt te vinden dan zijn personeel. Wat wij van El Buen Patrón vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Blanco is de directeur van een weegschalenfabriek, die succesvol is in het leven. Dat succes slaat een beetje door, doordat hij alle prijzen wil winnen die er zijn. Zijn personeel probeert hij altijd te beschermen, maar ondertussen zijn de prijzen belangrijker. In afwachting van een commissie die een nieuwe prijs wil uitreiken, breekt de hel los op de werkvloer. Aan Blanco om het op zijn manier op te lossen.

Ons eindoordeel?

Een Spaanse komedie is El Buen Patrón, maar hij doet als het op de humor aankomt, aan een Franse komedie denken. Dat zijn van die films die fijn zijn om te kijken en echte feelgoods zijn. Deze film is dan ook zeker geslaagd en vermakelijk. De humor is als het op de timing aankomt perfect. Dat is iets wat best wel nauw komt bij komedies.

Regisseur Fernando León de Aranoa (Escobar, A Perfect Day) slaagt erin om de kijker mee te nemen in het hoofd van Blanco, maar ook in dat van anderen. Die oude directeur lijkt op papier perfect, maar deze oude boef blijkt uiteindelijk ook gewoon een mens te zijn. De schijn ophouden, daar waar er in het echt heel wat te verbergen is. Hij weet het allemaal zo goed voor anderen (de weegschalen zijn goed bedacht).

De meerdere verhaallijnen spelen dan ook een belangrijke rol. En over de hoofdrolspeler ook niets dan lof. Javier Bardem acteert voortreffelijk! Die man kan zo goed van gedaantes veranderen. Of hij nu een seriemoordenaar (No Country for Old Men) speelt, een producer (Being the Ricardos) of een oude directeur zoals in deze feelgood; de man kan het.

El Buen Patrón is een geslaagde feelgood, waarin men de schijn wel weet op te houden. Goede timing, perfect acteerwerk van Bardem en uiteindelijk gewoon een vermakelijke film. Voor mij is dat genoeg.

Regie: Fernando León de Aranoa
Cast: Javier Bardem | Manolo Solo | Almudena Amor | Óscar de la Fuente
Speelduur: 120 minuten
Releasedatum: 2-6-2022

Share

3 gedachtes over “El Buen Patrón

  1. Hoi Bart, Javier Bardem vind ik een geweldige acteur. De beste rol waarin ik hem heb gezien, vind ik die in “Biutiful” van Alejandro Gonzalez Inarittu, een film die ik je zeer kan aanbevelen (alhoewel smaken verschillen, andere films van Inarittu krijgen een hogere waardering op IMDB). Groetjes, Erik

    1. Ha Erik, helemaal met je eens. Een geweldige film met een geweldige Bardem. Inarittu had toen al een paar indrukwekkende films gemaakt (Babel en 21 Grams) en werd alleen maar bekender daarna.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.