Eighth Grade

recensie Eighth Grade

De komische dramafilm Eighth Grade gaat over de dertienjarige Kayla. Ze moet nog één jaar en dan komt High School eraan. In dat laatste jaar is ze vooral bezig zichzelf te bewijzen aan anderen. Wat wij van Eighth Grade vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Kayla is dertien en gaat bijna naar de welbekende en oh zo belangrijke High School. Een belangrijk laatste jaar dus, waarin ze vooral bezig is zichzelf te bewijzen aan anderen en toch ook zichzelf wil zijn. Zelf opgenomen vlogs met tips moeten haar aan volgers en populariteit helpen, maar die blijven vooralsnog achterwege. En een bemoeiende vader helpt dan echt niet mee.

Ons eindoordeel?

Wat een geweldig pure coming of age indie is Eighth Grade. Een verhaal over een onzekere tiener die (neem het haar eens kwalijk) te hard haar best doet vrienden te maken met mensen die ze eigenlijk niet leuk vindt. Maar ja, ze zijn populair, dus wil je aanhaken. Pijnlijk prachtig in ieder geval, van begin tot eind. En breekbaar, heel breekbaar. Net als dat het ook gewoon ongemakkelijk is, en grappig. En, en, en… Ow ja, ongemakkelijk is ze ook. Maar welke tiener is dat niet, als je bijvoorbeeld terugkijkt op je eigen tienertijd. Die tiener is in ieder geval perfect vertolkt door de destijds zestienjarige Elsie Fisher.

Waar Kayla op school een muurbloempje is, is ze dat thuis verre van. Daar kan ze tenslotte zichzelf zijn. Waar ze ook niet zichzelf is, is in de filmpjes die ze maakt. Ze heeft weinig volgers, zo blijkt, maar misschien leert ze er zelf wel het meeste van. Filmpjes gericht aan zichzelf, onbewust, in tegenstelling tot de andere filmpjes aan zichzelf, op het einde van haar belangrijke schoolperiodes. Bewijzingsdrang heeft ze in ieder geval genoeg. Ze moet en zal slagen. Dat maakt haar ook blind, want juist haar vader is er voor haar, al ziet ze dat niet (altijd).

En wat je bij een highschoolfilm als deze kunt verwachten, gebeurt ook. Een social media-generatie die zich wil bewijzen. Ze willen allemaal hun best doen, maar sommige nog net wat harder. Niets is opdringerig en alles is puur. Ook al komen de welbekende highschoolcrushes, ongemakkelijke seksmomenten, het welbekende winkelcentrum en de zelf op te zoeken sekslessen ook in deze film voorbij.

Eighth Grade is een pijnlijk prachtige film, die de mannelijke protagonist later, als zijn dochter een jaar of dertien is, als wijze les aan haar laat zien. Dat staat nu al vast. Dat zou iedereen met zijn of haar dochter moeten doen met die leeftijd. Echt, puur en je leeft constant met Kayla mee.

Regie: Bo Burnham
Cast: Elsie Fisher | Josh Hamilton
Speelduur: 93 minuten

Share

3 gedachtes over “Eighth Grade

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.