Duelles

Recensie Duelles

De psychologische thriller Duelles gaat over twee perfecte gezinnen, die buren zijn en ook nog eens beste vrienden. Totdat er iets gebeurt, want dan ontstaan er scheurtjes in de vriendschap. Wat wij van Duelles vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Twee perfecte gezinnen wonen in naast elkaar in een buitenwijk. Een mooie twee-onder-en-kap-woning, mannen met een goede baan en allebei een kind. Alles delen ze ook met elkaar. Totdat er iets gebeurt waardoor de vriendschap op het spel komt te staan. Vertrouwen maakt plaats voor argwaan en beschuldigingen. Zal dat goed blijven gaan?

Ons eindoordeel?

Op het begin van Duelles denk je, ‘Hè, wie is dat ook alweer?’. Blijkt het gewoon Veerle Baetens (The Broken Circle Breakdown en D’Ardennen) te zijn. Haal de plakplaatjes eraf, zet haar in de jaren 60 en ze ziet er dus zo uit. Maar welke rol ze ook speelt, het blijft een goede actrice, ook in deze rol.

De casting is sowieso erg goed gedaan. Iedere acteur of actrice blinkt uit in zijn of haar rol, zelfs als ze een ouderwetse hippe pornosnor hebben. Mede dankzij het Hitchcocksiaanse – is dat een woord, zo nee, dan nu wel – sfeertje, hangt er een constante spanning. Denk je aan Hitchcock, dan denk je ook al snel aan het gebruik van muziek. Op de juiste manier, dat wel, anders heeft het ook geen zin. De regisseur speelt met muziek en daarmee ook met de kijker. Het begin is wat dat betreft heel tekenend voor het gebruik van de muziek.

Dat gaat daarna ook door, waarbij het begin ook wel erg sterk is. Kippenvel hoor! In het midden kakt de film wat in, want daarin komt in onze optiek wat teveel herhaling voor. Willen ze nu wel of geen vriendinnen zijn. Dat schommelt nogal, waardoor je het zelf op een gegeven moment ook niet meer weet. Maar dan dat einde. Poeh he, we halen nog steeds adem. Er schijnt overigens al een remake in de maak te zijn met Jessica Chastain en Anne Hathaway. Niet doen jongens, dat gaat bijna nooit goed, ook al gebruik je goede actrices.

Duelles is een ongenadig harde psychologische thriller die Hitchcocksiaanse trekjes heeft. Hij kakt even in, maar het einde zet de kijker weer op het puntje van zijn of haar stoel. Bam, in your face!

Regie: Olivier Masset-Depasse
Cast: Veerle Baetens, Anne Coesen, Mehdi Nebbou, Arieh Worthalter
Speelduur: 97 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.