Drijfzand

recensie Drijfzand

De dramafilm Drijfzand gaat over Suze, die een rustig leven leidt op Texel, samen met haar man en dochter. Haar moeder uit Amsterdam zorgt er vervolgens alleen wel voor dat er meer onrust komt. Wat wij van Drijfzand vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Suze leidt een rustig leven op Texel, samen met haar vriend en dochtertje. Als haar moeder uit Amsterdam haar plotseling bezoekt, dan verandert dat leven. Het staat niet meer in teken van haar gezin, maar meer in het teken van haar ongeneeslijke en veeleisende moeder. Ze gaat naar Amsterdam om voor haar moeder te zorgen, die ondertussen gewoon doorgaat met in het theater spelen.

Ons eindoordeel?

Drijfzand is een film vol met contrasten. Enerzijds vanwege de rust van Texel en de drukte van Amsterdam, maar ook door de twee tegenpolen. In dat laatste geval zijn dit moeder en dochter. Het is wel te begrijpen dat Suze op Texel woont. Niet alleen omdat ze de rust klaarblijkelijk nodig lijkt te hebben, maar het zorgt er ook voor dat haar onstuimige en ook onrustige moeder niet zomaar op de stoep staat. Ook zie je dat beide weten dat ze van elkaar houden, maar voeren ze ook strijd. Je bent familie, maar bent, denkt en leeft totaal anders. Die contrasten kon ik erg waarderen.

Wat een vrouw ook, die moeder, Helena dus. Goed vertolkt door Elsie de Brauw, want ik had al snel een bloedhekel aan haar. Als je altijd maar denkt dat andere er voor jou moeten zijn en daar zelf weinig of niets voor teruggeeft, dan snap je de wereld niet helemaal. De onrust in haar hoofd zie je ook terug op beeld. Haar huis is een teringbende, maar ook in haar werk is haar mening het belangrijkste. Veeleisend in het kwadraat. Dat zorgt ook voor problemen bij anderen, waaronder Suze, die keer op keer over zich heen laat lopen. Het blijft toch je moeder! Ook Hanna van Vliet (Anne+) vertolkt haar rol overigens goed.

Als kijker was ik na ook vooral benieuwd wat er vroeger heeft gespeeld tussen de twee. Die spanning voel je de hele film. Iets meer uitwerking over hun verleden had mij daar overigens wel bij geholpen, om het net wat beter te kunnen plaatsen. Je weet wel wat, maar net te weinig. Daardoor leefde ik niet genoeg mee met Suze.

Drijfzand is een film vol met contrasten. Er hangt een constante spanning die je als kijker niet altijd kunt duiden. Er is iets gebeurd tussen de twee. Wat dat is, blijft gissen, al kun je er wel naar raden. Prima acteerwerk!

Regie: Margot Schaap
Cast: Hanna van Vliet | Elsie de Brauw | Elin Koleci | Simeoni Sundja
Speelduur: 113 minuten
Releasedatum:
29-9-2021 (NFF) | vanaf 21-10-2021 in de bioscoop

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.