Drama Girl

recensie Drama Girl

De dramafilm Drama Girl gaat over Leyla, die de hoofdrol speelt in een film over haar eigen leven. Belangrijke levensgebeurtenissen passeren daarbij de revue. Wat wij van Drama Girl vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Leyla krijgt de kans om haar persoonlijke gebeurtenissen te verwerken in een film over haar leven, waarin ze ook nog eens zelf de hoofdrol speelt. Ze gaat momenten in haar leven naspelen die haar bij zijn gebleven. De dood van haar vader en haar relatie met toenmalige vriendje komen aan bod. Tegelijkertijd is het regisseur Boy Kars die steeds dieper graaft bij Leyla, om het onderste uit de kan te halen. Dramatiseren speelt daarin een heel belangrijke rol.

Ons eindoordeel?

De hoofdrol spelen in een gedramatiseerde film over je eigen leven. Je moet het maar durven. Leyla durft het aan in Drama Girl, waarin fictie en documentaire samenkomen. Je ziet aan alles, en dat laat ze ook meerdere malen weten, dat ze het moeilijk en ongemakkelijk vindt. Voor de kijker voelt dat om eerlijk te zijn ook zo.

Op het einde van de rit is het natuurlijk geen film, maar een documentaire. Ja, er zit een film in, maar die film is niet af in onze ogen. Het is eerder een experimenteel project, door de keuze van filmmaker Vincent Boy Kars. Ervaringen die een op een worden uitgewisseld, zijn vervolgens in de film beland. Veel script is er ook niet en Leyla is de regisseuse. Zij kent haar leven en Boy Kars bepaalt of het vervolgens goed genoeg is. Daarnaast is hij ook nog de verkapte interviewer om het extra dramatisch te maken.

De film is dus een experimenteel project, waarin het verwerkingsproces van Leyla centraal staat. Het verlies van geliefden om precies te zijn. En hoewel het verdriet zichtbaar is – dat is niet geacteerd en zit juist niet in de film – mist er voor ons wel iets aan. Wat wil de film ons nu echt duidelijk maken? Nu is er geen keuze gemaakt en kijken we naar een film en documentaire ineen. Zou de film er zelf ook nog komen? We denken van niet, het is het project dat leidend is. Ondanks de toevoeging van een Nederlandse sterrencast werkte dat niet helemaal voor ons. Overigens vonden we het cinematografisch sterk en was de muziekkeuze spot on.

Drama Girl is een film en documentaire ineen. Een experimenteel project met een Nederlandse sterrencast, aangevuld door de persoon waar het echt om gaat: Leyla. Zij vond het zichtbaar ongemakkelijk, waardoor dit voor de kijker helaas ook zo overkomt. Want waar kijken we nu naar, naar een film of documentaire? Wel een goede muziekkeuze!

Regie: Vincent Boy Kars
Cast: Leyla de Muynck | Jonas Smulders | Pierre Bokma | Elsie de Brauw
Speelduur:93 minuten

Share